David Petraeus tillsammans med hustrun Holly. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

CIA-chefen utreddes av FBI efter otrohetsaffär

Uppdaterad
Publicerad

David Petraeus avgick som CIA-chef efter att ha varit otrogen – något som chockar USA:s politiska elit.

Petraeus avgång slog ned som en bomb i fredags. President Barack Obama rapporteras ha fått reda på det så sent som i torsdags, och först ha vägrat acceptera Petraeus begäran.

Enligt medier har han haft en affär med författaren Paula Broadwell som är medförfattare till biografin ”All In: The Education of David Petraeus”. Broadwell har under skrivandet av boken umgåtts långa perioder med CIA-chefen.

Affären uppdagades efter att FBI mer eller mindre av en slump stött på mejlkonversationer mellan Petraeus och Broadwell i en annan utredning. Enligt medier i USA väckte detta farhågor om Broadwell kunnat komma åt hemliga uppgifter i Petraeus dator, vilket i så fall hade varit ett säkerhetsbrott från hans sida.

Enligt CBS News har FBI dock inte funnit några bevis för att säkerhetsklassade uppgifter har läckt ut.

Erkände i brev

Petraeus erkände själv affären i ett brev till sina anställda.

”Efter att ha varit gift i 37 år, visade jag det extremt dåliga omdömet att inleda en utomäktenskaplig affär. Sådant beteende är inte acceptabelt, varken som äkta man eller som ledare av sådan organisation som vår”, skrev Petraeus efter att han avgått på egen begäran.

60-åringen hade en 37 år lång och framgångsrik militär karriär bakom sig när han för drygt ett år sedan blev civil i och med att han tillträdde som underrättelsechef.

Petraeus ersätts för tillfället av CIA:s vicechef Michael Morell. Om inte Morell får jobbet permanent spekuleras det i efterträdare som drönarspecialisten John Brennan, försvarstjänstemannen Michael Vickers och kongressledamoten Michael Rogers.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Petraeus otrohetsaffär

Mer i ämnet