Foto: Scanpix

Skandalen huvudvärk för Obama

Uppdaterad
Publicerad

Affären kring den förre CIA-chefen David Petraeus och stjärngeneralen John Allen kan få stora politiska konsekvenser i USA. Utredningarna av deras inblandning i en härva av sex, mejl och hemligheter hotar på allvar president Barack Obamas framtidsplaner.

I veckan håller kongressens underrättelsekommittéer en rad förhör med höga företrädare kring den våldsamma attacken mot USA:s konsulat i libyska Benghazi, då ambassadören Chris Stevens dödades. Det finns spekulationer om att Petraeus plötsliga avgång i själva verket hade att göra med det kritiska förhöret, men på onsdagskvällen uppgavs det att han kan komma att vittna frivilligt.

Angelägen att vittna

Petraeus otrohetsaffär

-Petraeus har indikerat att han är villig. Han är angelägen om att komma inför kommittén så att vi kan reda ut detaljerna, sade senatskommitténs ordförande, demokraten Diane Feinstein, till webbsajten Politico.

Utrikesminister Hillary Clinton, en annan nyckelspelare i Benghazi-dramat, väntas dock inte dyka upp eftersom hon är på resande fot i Australien.

Mystisk fyrkant

Petraeus otrohetsaffär med Paula Broadwell, som skrev hans biografi och som senare visat sig ha hemligstämplade dokument, har stänkt även på generalen John Allen. Han ska ha skickat hundratals mejl med ”olämpligt innehåll” till en annan kvinna, Jill Kelley, som tog emot mejlhot från Broadwell och som är källan till FBI-utredningen som till slut fällde Petraeus.

Tunga poster ska fyllas

Allen leder de internationella styrkorna i Afghanistan och är en nyckelperson i planeringen av USA:s strategi i landet efter 2014, då trupperna ska dras tillbaka. När generalen nu står under utredning sinkas arbetet, trots att Obama säger sig ha fortsatt förtroende för honom.

Obama väntas sedan tidigare byta ut både Clinton och Panetta inom några månader. Att rekryteringsprocessen nu måste utvidgas till CIA och eventuellt även försvaret gör att skandalen som skakat Washington detonerade vid en högst olämplig tid för Vita Huset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Petraeus otrohetsaffär

Mer i ämnet