Petraeus hörs bakom stängda dörrar

Uppdaterad
Publicerad

Den förre CIA-chefen David Petraeus ska tidigt på fredag vittna inför senatens underrättelseutskott om den dödliga attacken mot det amerikanska konsulatet i libyska Benghazi, uppger utskottet.

Petraeus avgick i förra veckan efter en otrohetsaffär. Det har funnits spekulationer om att hans plötsliga avgång i själva verket hade att göra med förhöret. Det har dock avvisats med att han kommer dit frivilligt.

En dator som användes av Petraeus älskarinna, Paula Broadwell, innehöll stora mängder hemligstämplat material som borde ha lagrats under säkrare former.

Petraeus otrohetsaffär

Innehållet och mängden hemligstämplat material – och frågor om hur Broadwell kommit över det – är betydande nog för att fortsätta utredningen, enligt polis- och säkerhetskällor som valt att vara anonyma då de inte får kommentera uppgifterna offentligt.

Nya detaljer

Detaljer kring materialet som innehafts av Broadwell, som är reservofficer i den militära underrättelsetjänsten, kom fram på onsdagen.

I samband med en presskonferens i Vita huset sade president Barack Obama att det ännu inte finns några indikationer på att hemligstämplad information avslöjats som ett resultat av otrohetsaffären.

Källorna sade också att de inte tror att en fortsatt FBI-utredning leder till åtal.

Några av de uppmärksammade och dyra politiska strateger som grep in i samband med skandalen efter president Bill Clintons affär med Monica Lewinsky har anlitats av de båda kvinnorna i centrum för uppmärksamheten kring den förre CIA-chefen David Petraeus.

Det är oklart vad som kommer ut av den dyra juridiska krishanteringen.

Hotas i mejl

Jill Kelley, som hotats via anonyma mejl från Petraeus älskarinna Paula Broadwell, har vänt sig till två aktörer från Lewinsky-skandalen, advokaten Abbe Lowell och PR-rådgivaren Judy Smith.

En advokatfirma i Washington som Lewinsky anlitade bekräftar att partnern Robert F Muse företräder Paula Broadwell, rapporterar Reuters.

Lewinskyaffären kletade sig fast vid USA:s dåvarande president Bill Clinton i slutet av 1990-talet. Clinton bedyrade att han inte haft sex med Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky, men motbevisades genom vittnesmål och annat bevismaterial.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Petraeus otrohetsaffär

Mer i ämnet