Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

D-dagen: Kanske en aning hopp för Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Krisdiplomatin i kulisserna till firandet av 70-årsminnet av D-dagen har kanske skapat ett uns av hopp. Vladimir Putin och Ukrainas nyvalde president samtalade faktiskt med varandra om att få ett slut på oroligheterna i östra Ukraina.

Från västs sida har man manat Putin: Erkänn presidentvalet i Ukraina. Det blev i alla fall ett cirka 15 minuter långt samtal mellan Rysslands president Vladimir Putin och den nyvalde ukrainske presidenten Petro Porosjenko, som installeras i morgon.

Kanske hopp

Det kan ses som en framgång, kanske som ett hopp om att de båda kan talas vid oftare. De ska till och med ha skakat hand uppger medier – sådant spelar en roll i detta läge där de politiska ledarnas kroppsspråk blir föremål för långtgående uttolkningar.

Krimkonflikten

Flera av de västliga ledarna har tagit det som uppgift att försöka få Putin och Porosjenko att tala med varandra. Nu har de lyckats med det. Det kan vara ett steg på vägen mot rysk-ukrainska samtal.

Läget i östra Ukraina är fortfarande spänt. Ukrainska säkerhetsstyrkor genomför där vad man kallar en antiterroristaktion mot proryska separatister.

Krävt civila offer

Från den proryska sidan har man pekat på att den ukrainska aktionen också krävt civila offer.

Men det har stått klart att från rysk sida vill man få ett stopp på denna ukrainska aktion. Det torde ha ingått i de samtal som Putin har hållit under torsdagen och fredagen med den franske presidenten, den brittiske premiärministern och den tyska förbundskanslern.

Porosjenko sade sedan han valts den 25 maj att han skulle intensifiera kampen mot separatisterna. Det har också skett. Nu har Putin alltså ställt honom inför ett val att stoppa dessa aktioner.  

Enligt ryska officiella källor ska båda två i sitt korta samtal ha uttalat att blodsutgjutelsen i östra Ukraina måste upphöra. Det kan tolkas som ett tecken på ett visst samförstånd. Nu ska samsynen bara förverkligas.

Vapenvila ska diskuteras

Även på officiellt franskt håll sägs att en vapenvila ska diskuteras ”inom de närmaste dagarna”. Även detta låter hoppfullt.

Från västsidan har man vädjat till Putin att hjälpa till att få ett stopp på de proryska aktionerna i östra Ukraina.

I ett samtal med den franske presidenten Hollande ska Putin enligt medieuppgifter ha medgett att han har ”ett visst inflytande” i dessa kretsar, men ska ha tillagt att det var ”begränsat”.

Västs ståndpunkt är att Putin har stora möjligheter att påverka, underförstått att aktionerna styrs från Ryssland, vilket alltså Putin förnekar.

Skillnad i inställning

Trots den frammanade enigheten under D-dagsfirandet mellan västländerna har det i kulisserna märkts en skillnad i inställningen till Ryssland. De europeiska ledarna har till exempel varit inställda på att hålla längre samtal med Putin, medan Obama bara talade 10-15 minuter med den ryske presidenten.

Det finns här en klar skillnad i hållning mellan USA och Europa, som naturligtvis beror på att Europa skulle förlora så mycket mer på utökade ekonomiska straffåtgärder riktade mot Ryssland.

Det är än så länge för tidigt att utvärdera vad D-dagsfirandet har betytt för Ukrainakrisen. Men bilderna på Putin och Porosjenko tillsammans är kanske trots allt den stora behållningen av all pompa och ståt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet