Näringsministern Mikael Damberg (S) säger att Sverige kan ta lärdom av det tyska valet. Foto: SVT

Damberg (S) om tyska valet: ”Paralleller till Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Näringsministern Mikael Damberg (S) gästade SVT Nyheters valvaka för att tala om de tyska valresultaten, och såg flera paralleller till Sverige. – Farligt om man låser alla partier i stora koalitioner som gör att det inte finns opposition eller alternativ, säger Damberg.

I det tyska valet gick enligt preliminära siffror de två största partierna, kristdemokratiska CDU med 32,8 procent (-8,7) och socialdemokratiska SPD med 20,7 procent (-5,0), starkt bakåt.

LÄS MER: Så röstar Tyskland – följ rösträkningen direkt

Val i Tyskland 2017

Samtidigt ökade flera av de mindre partierna starkt. Bland annat fick det invandringskritiska och högerextrema partiet AFD 13 procent (+8,5) och utgör det första högerextrema partiet som gör intåg i Tysklands parlament sedan andra världskriget.

”Inte en rolig dag för Europa”

Mikael Damberg känner en stor besvikelse över att ett ”systerparti” gjort ett så dåligt val i Tyskland, och att ett ”högernationalistiskt parti” kommer med i parlamentet.

– Det är klart att det inte är en rolig dag för Europa.

TV: AFD: ”Vi ska återta vårt land och vårt folk”

Men Damberg förklarar valresultatet genom att dra en parallell till Sverige. Han menar att när man har för breda regeringskoalitioner kan folk känna att det inte finns någon ”äkta opposition” – en diskurs som präglat svensk politik i flera år.

”Man behöver en stark opposition”

– När de stora politiska partierna, under väldigt lång tid, samarbetar med varandra kan det uppstå en känsla av att det inte finns någon opposition, att det inte finns något alternativ, säger Damberg och fortsätter:

– Då kanske man röstar på något väldigt extremt alternativ. Så jag tror att det också är en lärdom för Sverige, att man ska samarbeta över blockgränserna och skapa fungerande regeringar... Men med en stark opposition.

TV: Så kan Tyskland styras – alternativen är flera

Näringsministern kommenterar även det ekonomiska läget i landet, som har en stark ekonomi, men ändå väldigt många fattiga.

Damberg menar att regeringen har försökt att driva den sociala agendan med investeringar och fördelningspolitik, men inte fått fullt ut utväxling på det.

Björklund flirtar med Fridolin

Även Jan Björklund (L) och Gustav Fridolin (MP) gästade SVT Nyheters studio, och drog paralleller till Sverige och blocköverskridande samarbeten, nu när miljöpartister och liberaler väntas samarbeta i Tyskland.

Under samtalet passade Björklund på att flirta med Fridolin och bjöd in Miljöpartiet till ett samarbete över blockgränsen.

– Miljöpartiet i Tyskland är nu välkommen in i en borglig regering. Tyskland ligger oftast lite före Sverige, sa han i sändningen.

TV: Merkel: ”Europa ska vara starkt”

– Det var en invit alltså? frågade programledare Camilla Kvartoft.

– Han är välkommen att byta, svarade Björklund.

Om Miljöpartiet nappar på erbjudandet återstår att se.

– Vi har ett bra samarbete med socialdemokraterna, svarade Gustav Fridolin.

”Alla ska med på framgångståget”

Han menar att valrörelsen handlat till stor del om hur bra det har gått för Tyskland med kanske åtta år med stark tillväxt

– Om då många människor känner att ’vi får inte ta del av tillväxten, vi är inte med på den här framgångsresan,’ då kan det bli såhär, och därför tror jag att parallellerna till Sverige är intressanta, säger han och fortsätter:

ANALYS: ”AFD har framgångsrikt sugit upp missnöjet, oron och rädslan”

– Nu finns det de som säger att vi inte ska använda den höga tillväxten och utrymmet i Sverige för att få med sig hela landet och alla grupper i framgångsresan för Sverige. Jag tror att det är en viktig demokratisk slutsats att dra, att när det går bra för ett land så måste man se till att flera grupper också får känna att de är med på det framgångståget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet