ANALYS: Merkels nya utmaningar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Högerpopulistiska och islamfientliga partiet Alternativ för Tyskland, AFD har framgångsrikt sugit upp missnöjet, oron och rädslan för okända kulturer som ett hot mot välståndet och den nationella identiteten.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Analytiker varnade före valet för att lita på opinionsinstitutens mätningar när så många som 40-50 procent av de tillfrågade svarat att de kommer att bestämma sig i sista stund.

LÄS MER: Här har högerpopulistiska AFD starkt fäste

Val i Tyskland 2017

Enträget uppmanade Angela Merkel sina anhängare att gå och rösta – väl medveten om att ett protestparti som AFD lätt kan mobilisera sina engagerade sympatisörer.

Merkel utmanas av AFD

Förbundskansler Angela Merkel har – framförallt i östra Tyskland – fått erfara kraften och missnöjet med flyktingpolitiken under sina valmöten. I tal efter tal har hon försökt att övertyga och lovat att kaoset från september 2015 med den delvis okontrollerade tillströmningen av flyktingar, aldrig mer kommer att upprepas. 

Frågan fick henne nästan att falla hösten 2016. I september fick AFD fick fler röster än hennes kristdemokratiska parti i delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern.

ANALYS: Delstatsvalet viktigt test för Merkel

Terrordådet under julmarknaden i Berlin i december satte ljuset på myndigheternas svårigheter att utvisa asylsökande som fått avslag. Terroristen Anis Amri var ett talande exempel.

Sedan dess har gränskontroller införts. Ett avtal med Turkiet har hållit krigsflyktingarna från Syrien på avstånd från EU. Merkel har försökt att begränsa tillströmningen av migranter från Afrika och allt färre försöker nu ta sig in i EU.

Trump-effekt kan ha gett stöd åt Merkel

Donald Trumps valseger fick många i de egna leden att stötta Merkels kandidatur för en fjärde mandatperiod. Kanske var det på grund av Trump som Angela Merkel valde att ställa upp. Ur svensk och EU-horisont betraktas hon med stor respekt som en erfaren och balanserande kraft i en orolig tid.

LÄS MER: Angela Merkels händer lockar unga väljare

Men för Merkel, och hennes ännu okända nya regering, väntar många inhemska utmaningar. Regeringen behöver möta det missnöje som finns bland vanliga medborgare.

Köpkraften har minskat, många arbetar på mini-jobb för 80 kronor i timmen. Äldre kvinnor har låga pensioner efter ett helt liv med arbete i hemmet eller med lågbetalda deltidsjobb. Och de ser invandrarna som ett hot mot välfärden och den egna säkerheten.

AFD:s intåg i parlamentet

Den andra stora utmaningen blir att hantera en ny politisk kultur i parlamentet i och med intåget av ledamöterna från AFD. Högernationella åsikter har varit tabu av historiska skäl. Fem-procentspärren har effektivt hindrat extrema partier att ta sig in i riksdagshuset i Berlin.

Alla de etablerade partierna avvisar bestämt allt samarbete med partiet men kommer att tvingas att lyssna. AFD representerar människors åsikter och är demokratiskt valt.

LÄS MER: AFD starkt i förorten Marzahn i östra Berlin

Även om ekonomin och exportindustrin går bra behövs nu ett ökat tempo med reformer och modernisering av landet. Merkel påtalar ofta behovet av innovation och digitalisering inom industrin. Stora satsningar och investeringar av infrastrukturen krävs. Kolberoendet är fortfarande stort, trots omställningen från kärnkraft till förnyelsebar energi.

Tyskland behöver arbetskraft

Angela Merkel och hennes regeringar har under tolv år fått ägna mycket tid åt krishantering inom EU och åt brandsläckning och mindre åt framsynta visioner. Men kansler Merkels humanitära insats och välkomnande flyktingpolitik hade också en annan sida. Landet behöver arbetskraft.

I Tyskland ska alltfler äldre försörjas av allt färre yngre. Både i den offentliga sektorn och inom den starka tillverkningsindustrin behövs mer folk.

TV: Så kan Tyskland styras – alternativen är flera

Av den miljon människor som välkomnades i landet under de senaste åren har nu var femte fått ett jobb, en praktikplats eller studerar.

Det rika Tyskland borde kunna vara det land som kan hantera integrationen framgångsrikt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet