Foto: TT

Danmark anklagar Ryssland för hackerattack mot försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Danmark anklagar en rysk hackergrupp med kopplingar till president Vladimir Putin för att ha gjort it-intrång hos det danska försvaret.

Det rör sig om en sammansättning av ryska hackare, omnämda som ATP 28 eller Fancy Bear, som under 2015-2016 ska ha hackat sig in i det danska försvaret och bland annat lyckats komma åt försvarsanställdas e-post-konton, som de senare kunnat mjölka på information, rapporterar Berlingske.

– Det handlar inte om någon liten grupp som gör det för skojs skull. De har kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten och centrala element i det ryska styret, säger den danske försvarsministern Claus Hjort Fredriksen till tidningen.

De stulna uppgifterna är att betrakta som ”icke-klassificerade”, men kan ändå skada Danmarks säkerhet, enligt en rapport från Center for cybersikkerhed som lyder under Försvarets underrättelsetjänst..

”Informationen kan missbrukas till försök till rekrytering, utpressning eller till planläggning av ytterligare spionage”, heter det i rapporten.

LÄS MER: FRA: Vårt samhälle är väldigt sårbart för attacker mot elnätet och internet

”Mindre inbrott”

Ken Friis Larsen, docent i datorvetenskap vid Köpenhamns universitet, beskriver för DR intrånget genom en hypotetisk jämförelse med ett inbrott.

– Om man ska använda en fysisk analogi så har hackare brutit sig in i matsalen och matsalens kontor, en central plats inom försvaret. Så har de tagit alla lapparna på anslagstavlan, rotat runt lite på kontoret och tagit lite olika papper på kontoret.

Han menar att intrånget i sig inte är särskilt allvarligt, men att det kan vara en början, en del i något större.

– De har fått en del information som de kan använda till något annat, säger han och gör ytterligare ett hypotetiskt exempel.

– Det kan vara så att man fått reda på att någon är extremt laktosintolerant, och att man då kan utföra ett direkt angrepp mot den här personen, som senare kan få katastrofala följder.

LÄS MER: Ryska spioner åtalas för hackade Yahoo-konton

Ryssland väntas förtiga skuld

Enligt rapporten har attackerna utförts vid ett tiotal tillfällen under 2015-2016. Hackarna har bland annat skickat ut så kallade phishing-mejl, för att lura till sig användaruppgifter, och lanserat en falsk inloggningssida.

Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen säger till DR att han inte förväntar sig att Putin tar på sig skulden för attackerna.

– Jag har ingen naiv föreställning om att ryssarna kommer att erkänna det här, men källorna vi har och underrättelse som gjorts visar att angreppet kommer från den här Fancy Bear-gruppen.

Fancy Bear anklagas också av USA för att ligga bakom hackerattackerna mot Hillary Clinton och det Demokratiska partiets nationalkommitté som uppdagades förra året.

LÄS MER: FBI: Så hackade Ryssland Demokraterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.