• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Danmarks utrikesminister Peter Hummelgaard (S) talar om landets koranbränningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) talar om landets koranbränningar. Foto: DR

Danmark förbjuder koranbränningar

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen röstade det danska Folketinget igenom att förbjuda att bränna heliga skrifter på offentliga platser.

Lagen kommer att börja gälla om sju dagar.

– Jag förstår att det här är en principfråga för många människor. Det har varit en svår balansgång, säger justitieminister Peter Hummelgaard (S) enligt Danmarks radio.

Regeringspartierna Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterna och De Radikale röstade för lagförslaget, medan resten av Folketinget röstade emot. Lagen antogs med 94 röster för och 77 röster emot. Ingen lade ned sin röst.

Den nya lagen gör det brottsligt att behandla viktiga religiösa texter, som till exempel Koranen eller Bibeln, på ett olämpligt sätt.

– När vi väger Danmarks säkerhet mot några få individers rätt att upprepade gånger avsiktligt sätta eld på saker som betyder mycket för många andra för att provocera fram våldsamma reaktioner, så väljer vi Danmarks säkerhet, säger Hummelgaard i Folketinget.

Oppositionspolitikern Inger Støjberg, partiledare för Danmarksdemokraterne, är inte positiv till den nya lagen.

– Tänk att svenskarna står fast för frihetsrättigheterna, medan den danska regeringen i hög grad böjer sig för våldsmännens veto, säger hon enligt TT.

Förslaget har varit kritiserat

När den danska regeringen la fram lagförslaget i augusti fick det hård kritik då det ansågs ha en vid tolkning om vad som ansågs vara heligt, till exempel heliga symboler. Det fick även kritik från konstvärlden och media om hur förslaget kringskär den danska yttrandefriheten.

Sedan dess har regeringen omarbetat förslaget och specificerat att förslaget gäller heliga skrifter från religion som erkänns i Danmark. Straffet föreslås vara böter eller upp till två års fängelse.

Rasmus Paludan, som bränt flera koraner i både Sverige och Danmark, satt på åhörarläktaren under omröstningen i Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Denmark/TT

Majoritet var emot

Mycket pekade på att lagförslaget skulle gå igenom innan omröstningen, men enligt SVT:s utrikesreporter på plats i Köpenhamn, Regina Svedberg Ågren, frågade en dansk tidning alla ledamöter om hur de skulle rösta om de följde sitt eget hjärta och inte partilinjen– och då var en majoritet emot förslaget.

Lagförslagets orsak debatteras

Den danska regeringen menar att förslaget förs fram för att skydda landets säkerhet efter de koranbränningar som skett i landet.

– Det skadar Danmark och danska intressen, och riskerar att skada säkerheten för danskar ute i världen och här hemma, sade danska utrikesministern Peter Hummelgaard (S) när han presenterade förslaget i augusti.

Men det finns kritiker som menar att förslaget förs fram för att danska regeringen vill ha en plats i FN:s säkerhetsråd 2025-2026.

– För att få det måste man ha med sig den tredje världen och däribland ett gäng muslimska länder, säger Regina Svedberg Ågren.

Hör mer om hur danskar ser på lagförslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.