Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka risker ser man med skärmtid för små barn i Norge? Hör Erlend Bø vid Helsedirektoratet svara. Foto: Privat, TT

Därför vill Norge begränsa skärmtid för barn

Uppdaterad
Publicerad

Små barn har ingenting att vinna på att sitta framför en skärm. Det säger norska Helsedirektoratet, som till skillnad från Sverige nyligen infört tydliga rekommendationer om barn och skärmtid.

– Skärm stjäl tid från fysisk aktivitet för barnen, säger Erlend Bø vid Helsedirektoratet.

Det är första gången som Norge går ut med allmänna rekommendationer om barn och skärmtid. Riktlinjerna baseras på Världshälsoorganisationen (WHO) och deras råd om barn och skärmar.

De nya råden är att barn upp till två år ska undvika skärm helt.

– Små barn behöver vara i rörelse och använda sin motorik för att få en normal tillväxt och utveckling, säger Erlend Bø till SVT Nyheter.

Digital undervisning

Rekommendationerna gäller också äldre barn. Barn mellan två och fem år kan sitta framför en skärm max en timme per dag. Över fem år bör det som kallas för ”passiv skärmtid” begränsas. Däremot kan skärm användas i digital undervisning i skola eller förskola.

Diskussionen om skärmtid har fått nytt liv i Sverige efter att en grupp forskare uttryckt kritik på DN Debatt mot att det saknas rekommendationer om barn och skärmar. Men svenska Folkhälsomyndigheten har inga planer på att införa några liknande dem i Norge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer