Emmanuel Macron och Notre Dame. Foto: Christophe Petit Tesson/AP/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kritik mot Macrons tidsplan efter löftet om Notre-Dame

Publicerad

Drygt nio miljarder kronor har redan samlats in till Notre-Dames återuppbyggnad och president Macron har lovat att katedralen ska stå klar inom fem år. Samtidigt arbetar man fortfarande med att säkra byggnaden och en del är kritiska till den korta tidsramen.
– Att elden släckts betyder inte att byggnaden är helt räddad, säger arkitekten Pierluigi Pericolo till Franceinfo.

Nästan en miljard dollar, motsvarande drygt nio miljarder svenska kronor, har strömmat in till den internationella insamlingen för Notre-Dames uppbyggnad, rapporterar AP.

Bara under de första timmarna efter att insamlingen hade öppnats donerade två franska multimiljardärer sammanlagt 300 miljoner euro.

Löftet: Ska restaureras på fem år

Redan innan de sista lågorna hade släckts var landets president Emmanuel Macron ute och lovade att katedralen skulle återuppbyggas. I går utvidgade han sitt löfte: Byggnaden ska inte bara restaureras – det ska ske på fem år.

Flera personer har nu uttryckt en viss skepsis till den relativt korta tidsramen, skriver AP.

”Väldigt komplicerat stadium”

Pierluigi Pericolo, arkitekt med ansvar för restaureringen av den eldhärjade basilikan Saint-Donatie i Nantes, säger till Franceinfo att det kan ta upp till fem år bara att säkra Notre-Dame. 

– Det är ett grundläggande och väldigt komplicerat stadium eftersom det är svårt att skicka arbetare till ett monument vars valv är svullna av vatten, säger han till sajten.

– Att elden släckts betyder inte att byggnaden är helt räddad.

Fler instämmer

Även Eric Fischer som leder en stiftelse som arbetar med restaureringen av Strasbourg-katedralen tror att arbetet kommer ta betydligt längre tid än fem år. Enligt The Guardian tror han att arbetet kommer att ta flera årtionden.

Unescos generaldirektör Audrey Azoulay tror också att arbetet kommer ta lång tid:

– Restaureringen kommer att ta en lång tid och kosta mycket pengar, säger han, enligt The Guardian.

Säkrar byggnaden för att undvika kollaps

På onsdagen jobbade brandmän fortfarande med att analysera och stötta upp den över 800 år gamla katedralen.

Gabriel Plus, talesperson för Paris brandkår, säger till AP att man arbetar intensivt med att kartlägga alla skador för att se vad som behöver göras för att undvika en kollaps.

Tillverkarna bakom spelet ”Assassin's creed: Unity” kommer att skänka en halv miljon euro till återuppbyggnaden av Notre-Dame. Foto: Ubisoft

Spelskapare skänker pengar

Ytterligare ett problem med att återuppbygga en så stor och detaljrik gammal byggnad är att minnas hur den egentligen såg ut. Det kommer inte att räcka att följa en ritning, utan arkitekter kommer att behöva studera flera bilder och modeller av katedralen.

På flera håll har det rapporterats om att skaparna bakom datorspelet ”Assassin's Creed: Unity”, som utspelar sig i 1700-talets Paris, kan användas som hjälp vid restaureringen. Enligt The Guardian har de däremot inget med återuppbyggandet att göra, och skaparna själva är tydliga med att byggnaden i spelet ska ses som en ”konstnärlig vision”. De kommer däremot att donera 500 000 euro till bygget.

– Vi skulle mer än gärna dela med oss av vår expertis på ett sätt som hjälper till i ansträningarna, säger en talesperson från företaget.

Spelskaparen Caroline Miousse har tidigare sagt till The Verge att hon la ner flera år enbart på att skapa katedralens alla detaljer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet