De protesterar mot kolimporten: ”Tillbaka i utvecklingen”

Publicerad

I indiska delstaten Goa pågår klimatprotester mot ökad kolimport och utbyggnad av motor- och järnvägar. Hela 60 000 träd riskerar att bli nedhuggna.

Några hundra aktivister har samlats utanför skogsministeriet i huvudstaden Panjim. Med stora plakat och synkroniserad dans försöker dom övertyga makthavarna om att inte öka importen av kol – och inte bygga motor- och järnvägar.

– Vi är rädda eftersom vi redan märker av klimatförändingarna med stigande temperatur, och om träden försvinner kommer situation bli ännu värre, säger miljöaktivisten Sunina Gaudi.

Ökad kolimport

Trots att Indien är världens näst största kolproducent, efter Kina, har importen av kol femfaldigats sedan 2007. Styret i Goa förnekar planer på ökad import och menar att utbyggnaden av infrastruktur behövs i vilket fall. Men demonstranterna är inte övertygade.

– Medan resten av världen fokuserar på förnybar energi, fokuserar vår lokala regering på kol. Det tar oss tillbaka många år i utvecklingen, säger Gabriella D´crouz, som organiserar protesten. 

Nationalpark hotas

Det som står på spel är bland annat National parken Mollum i östra Goa. Enligt Unesco är den 150 miljoner år gamla skogen ett av världens absolut viktigaste områden att bevara. Växter och djur är unika, spindlar större än min handflata väver gigantiska nät och tigrar finns här nånstans. Skogen bidrar till att hålla temperaturen nere, och det räcker med små ingrepp för att konsekvenserna ska bli oöverblickbara menar biologen Omkar Dharwadkar.

– Om elledningar dras genom en skog som den här, innebär de öppna ytorna som då skapas att det bildas varmare fickor i skogen vilket för att den torkar ut och både djur och ekosystem tar skada.

Indien har ett oändligt antal soltimmar och hör till de länder i världen som satsar allra mest på förnybar energi. Men samtidigt är Indien också världens näst största förbrukare av kol, eftersom behovet av energi ökar så snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.