Tiden börjar rinna ut för den grekiske premiärministern Alexis Tsipras. På onsdag ska det grekiska parlamentet rösta om det nya tuffa sparpaketet – som fått hård kritik av många greker. Foto: TT

Deadline för Tsipras – måste lita på oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

Tiden börjar rinna ut för Alexis Tsipras som måste övertyga det grekiska parlamentet att rösta för det nya tuffa sparpaketet. Tsipras koalitionspartner Panos Kammenos lovar premiärministern sitt stöd – men säger samtidigt att partiet bara kommer att rösta för de räddningsåtgärder man enades om före helgens krismöten i Bryssel.

I morgon onsdag är det deadline. Då måste den grekiske premiärministern Alexis Tsipras få det grekiska parlamentet att rösta för att godkänna det nya hårda sparpaketet – som är ett villkor för att förhandlingarna med euroländerna ska kunna inledas.

Samtidigt har den fackliga organisationen Adedy, som företräder offentliganställda i Grekland, utlyst en 24-timmarsstrejk på onsdagen. Enligt Adedy finns ett stort missnöje med åtstramningarna i överenskommelsen. Organisationen uppmanar offentliganställda, unga, arbetslösa och pensionärer att gå samman i en stor protest.

Ekonomiska krisen i Grekland

Motstånd från allierade

Tsipras uppgörelse med euroländerna möter även hårt motstånd från premiärministerns allierade.

Panos Kammenos, ledare för det lilla högerpopulistiska partiet Oberoende greker, säger nu att man stöder Tsipras – men att partiet endast kommer att rösta för de åtgärder som de grekiska parlamentet enades om före helgens EU-toppmöte i Bryssel.

– Vi är fast beslutna att rösta för det de politiska ledarna enades om i rådet, och bara det. Inga andra åtgärder, säger Kammenos enligt Reuters.

”Euron inget ideal”

Även Tsipras eget parti Syriza uppges vara emot det tuffa sparpaketet.

– Euron är inte längre det ideal det presenterades som i slutet på 90-talet. Andra länder kommer lida förr eller senare. Syriza försökte förändra spelreglerna, försökte omvandla åtstramningar till tillväxt. Det lyckades inte, konstaterar Syrizas parlamentsledamot, Stelios Kouloglou.

Sparpaketet väntas ändå kunna röstas igenom med stöd från de pro-europeiska oppositionspartierna.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker föreslagit att stödfonden EFSM åter ska kunna användas för att ge kortfristiga lån till Grekland – men Storbritanniens finansminister George Osborne kommer att blockera varje förslag till stödprogram för Grekland som innehåller brittiska pengar, uppger brittiska medier på tisdagen.

”Katastrof inte utesluten”

Österrikes förbundskansler Werner Faymann säger på tisdagen att Aten har en chans att undvika en bankrutt men att en ”grexit” fortfarande är möjlig.

– Om bankerna inte kan öppna kan ett land tvingas skapa en egen valuta. Det skulle kunna beskrivas som en grexit, säger Faymann enligt Reuters, och fortsätter:

– Ingen kan säga att någon form av katastrof är utesluten.

Kan bli nyval

Under måndagskvällen träffade Tsipras flera ministrar och andra samarbetspartners, det spekuleras i att en eventuell regeringsombildning kan bli aktuell. Att Tsipras kommer att få göra sig av med de mest radikala partikollegorna i Syriza och förlita sig på oppositionen.

Panos Skourletis, Greklands arbetsminister, säger att regeringen kommer att behöva oppositionens röster för att få igenom det nya avtalet.

Tidigare har han sagt att det är troligt att det blir nyval i Grekland i år.

– Vi tror på något annat än det vi tvingats att skriva under på med en pistol mot tinningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet