Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under torsdagen röstas det i Europaparlamentet huruvida Islamska Revolutionsgardet ska stämplas som en terroristorganisation eller inte. Foto: Reuters

EU-parlamentet: Irans islamiska revolutionsgarde ska terrorstämplas

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet röstade på torsdagen för att Islamiska revolutionsgardet, en väpnad grupp som beskrivs som central i den iranska regimens förtryck mot befolkningen, ska terrorstämplas av unionen.

– På sikt gör det här stor skillnad, säger EU-parlamentarikern David Lega (KD).

EU-parlamentet röstade under torsdagen igenom en resolution om EU:s svar på protesterna och avrättningarna i Iran. Bland annat ska sanktionslistan utökas till alla som är ansvariga för kränkningarna av de mänskliga rättigheterna – inklusive den högsta ledaren, ayatolla Ali Khamenei, och president Ebrahim Raisi. Den innefattar även en terrorstämpling av revolutionsgardet, vilket bland annat USA och Kanada gjort sedan tidigare.

Diskuterat terrorklassning

Som motivering förs fram att revolutionsgardet ”genomför terroristaktioner, ingår i förtrycket av demonstranter i Iran samt förmedlar drönare till Ryssland.”

Omröstningen i parlamentet innebär inte att EU per automatik antar parlamentets beslut. Men en terrorklassning av militärorganisationen har redan diskuterats i flera av EU-länderna och lär tas upp när EU:s utrikesministrar möts i Bryssel nästa vecka. Då ska EU också ta ställning till eventuella nya sanktioner mot Iran.

Initiativtagare till resolutionen

Kristdemokratiskt konservativa EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, är en av partigrupperna som röstade för resolutionen.

– Jag kan inte förstå varför det här inte har skett tidigare, säger David Lega (KD), EPP:s Iran-förhandlare.

Även Socialdemokraternas partigrupp, S&D, stod bakom förslaget. EU-parlamentarikern Evin Incir (S), som var initiativtagare till resolutionen i sin partigrupp, säger att terrorstämplingen bland annat innebär att parlamentet kan ställa högre krav på medlemsstaterna om Iran.

– Det har varit en hel del ord från regeringscheferna de här senaste månaderna men väldigt lite handling, säger Evin Incir.

Islamiska revolutionsgardet är en oberoende gren inom Irans väpnade styrkor och beskrivs ha en central roll i fråga om att slå ner protester och organisera internationell terror. Gruppen grundades av regimens förste ledare ayatolla Ruhollah Khomeini i april 1979, strax efter den iranska revolutionen.

Hör EU-parlamentarikerna Evin Incir (S) och David Lega (KD) i klippet ovan 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.