”Hans handlingar har allvarligt kränkt grundlagen”, sa representanthusets talman demokraten Nancy Pelosi under en presskonferens på torsdagen.

Demokraterna går vidare i riksrättsprocess mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

Representanthusets talman demokraten Nancy Pelosi meddelade på torsdagen att Demokraterna går vidare i riksrättsprocessen mot USA:s president Donald Trump. Partiet arbetar nu på ett utkast till ett åtal.

– Vår demokrati står på spel, sa Nancy Pelosi i det historiska uttalandet på en pressträff.

Hon meddelade därefter att hon hade godkänt att kammarens justitieutskott tar fram ett utkast för riksrättsåtal mot Donald Trump.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

– Presidenten utnyttjade sin makt och hans handlingar har allvarligt kränkt grundlagen, sa hon.

Kan ställas inför riksrätt kring jul

Nancy Pelosi syftade på det samtal som Donald Trump hade i juli med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj där han försökt få Zelenskyj att undersöka rykten om Trumps rival Joe Bidens försökt stoppa ett åtal mot hans son.

– Presidenten ger oss inget annat val än att agera eftersom han försöker att än en gång korrumpera valet för sin egen vinning. Presidenten har inblandat sig i maktmissbruk, undergräva nationell säkerhet och äventyrar hederligheten i våra val, sa Nancy Pelosi.

Enligt demokratiska källor kommer representanthuset att rösta om Donald Trump ska ställas inför riksrätt kring jul. En eventuell riksrätt genomförs i senaten.

Trump: ”Riksrätt för INGET”

Donald Trump kommenterar torsdagens händelse i flera inlägg på Twitter:

”Radikala vänsterdemokrater har just meddelat att de försöker ställa mig inför riksrätt för INGET. De har redan gett upp den löjliga Mueller-”grejen” så nu hänger de sina hattar på två fullständigt lämpliga (perfekta) samtal med Ukrainas president... Det här betyder att den mer än viktiga och sällan använda riksrättsprocessen kommer att användas rutinmässigt för att attackera framtida presidenter. Det är inte vad våra grundare hade i åtanke. Det som är bra är att Republikanerna har ALDRIG varit mer enade. Vi kommer att vinna!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet