Foto: Bo Lindwall/SVT

”Lösningen är att inte betala kränkande skatter”

Uppdaterad
Publicerad

Miljoner människor har demonstrerat runt om i Brasilien de senaste tio dagarna. SVT:s team var på plats igår kväll när ett tusental sakta marscherade genom gatorna i centrum.

Hittills har fyra människor dödats under den våg av demonstrationer som skakat Brasilien. De senaste var två kvinnor som dödades när demonstranter blockerat en av Brasiliens huvudvägar ut mot kusten – en lastbil vägrade stanna och körde över dem.

Gnistan för demonstrationerna var att biljettpriset på bussarna i Brasiliens största stad São Paulo höjdes. Bilar och bussar sattes i brand i protest även mot korruption och andra missförhållanden. Det är inte den vanliga profilen på demonstranter man ser i Brasilien. En av demonstranterna vi träffar, Newton, demonstrerade till exempel aldrig när han själv var ung.

Protester i Brasilien

– I dag är jag här med de unga, säger han till SVT och fortsätter:

– Min son är vid min sida, min dotter, mina barnbarn, mina barnbarnsbarn. Och alla brasiliananare här på gatan kräver ett bättre Brasilien.

Kamp mot dålig utbildning och sjukvård

Demonstrationerna är på många sätt en uppgörelse med Arbetarpartiet (PT) som Lula förde till makten för tio år sedan när han blev vald till president. Sedan avlöstes han av Dilma Rouseff på presidentposten.

Protesterna gäller en hel rad med frågor men några av de viktigaste är sjukvården och utbildningen som båda håller mycket låg standard.

Marta Merissa har satt sin son i privatskola.

– Ofta kommer inte lärarna alls. I den kommunala skolan blir barnen ofta efter, säger hon.

Där får eleverna ofta bara tre timmars undervisning om dagen och lärarnas utbildning är extremt dålig. Många barn aldrig kommer att lära sig läsa och skriva ordentligt – fast de går i skolan.

”De begriper inte hur man prioriterar”

Teresa Salgado håller ett plakat som det står “Bojkotta skatterna” på:

– Den enda lösningen är att inte betala mer kränkande skatter. Vi är ju tvungna att rösta men politikerna gör ingenting.

Det som upprör henne, och många fler, är att man betalar 36 procent i skatt och ändå får en sjukvård med dålig kvalitet och långa väntetider. Till och med den fotboll alla trott varit helig i Brasilien får kritik för att kosta för mycket. Nästa år hålls fotbolls-VM i landet.

– VM i fotboll har ingen prioritet, politikerna begriper inte hur man prioriterar, säger en upprörd Jorge Godinho.

Polisen har fått kritik – men visade i går kväll att de lärt sig att punktmarkera bråkstakarna. De grips och muddras, innan de ens får en chans att vandalisera. Bråkstakarna är impopulära bland demonstranterna eftersom de ger alla dåligt rykte.

För första gången verkar det som om den brasilianska polisen får stöd av demonstranterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Brasilien

Mer i ämnet