Foto: SVT

De visar stöd för mordmisstänkta helikopterpiloten

Uppdaterad
Publicerad
På flera håll i Europa höjs nu röster till stöd för den hungerstrejkande ukrainska stridspiloten och parlamentarikern Nadja Savtjenko, som sitter fängslad i Ryssland. I Moskva har ett trettiotal personer gripits i samband med demonstrationer.

Omkring tusen personer marscherade till den ryska ambassaden i Kiev med plakat och banderoller med krav på att Nadja Savtjenko släpps fri.

Dagens demonstration gick lugnt till, i motsats till den som hölls i söndags då demonstranter kastade ägg och färg på ambassaden fasader och brände ryska flaggor. Även ambassadbilar och materiel tillhörande den ryska ambassaden ska ha attackerats.

Kvinnlig förebild

I dag, på den internationella kvinnodagen, valde många demonstranter att lyfta fram Nadja Savtjenko som en kvinnlig förebild. En av dem var Svitlana Zalishchuk, ledamot i det ukrainska parlamentet radan:

– I dag firar Ukraina internationella kvinnodagen, men jag vill passa på att visa min solidaritet med vår pilot, soldat och kollega. Det finns personer som förändrar historien. Hon är en sådan som kan ändra Ukrainas historia, sa Svitlana Zalishchuk till SVT och passade på att rikta en känga mot sina europeiska kollegor:

– I sin attityd gentemot Putin borde hon vara en förebild för EU:s politiker. Hon visar att man som politiker måste ha både ryggrad och hjärta.

Hungerstrejk

Nadja Savtjenko har inlett en total hungerstrejk. Hon varken äter eller dricker i protest mot att hon nekades hålla en slutplädering i rätten i torsdags. Hon har sagt att sig vara beredd att dö om hon inte släpps, och många fruktar att Nadja Savtjenko inte kommer överleva särskilt länge utan vatten. Ukraina har skickat ett läkarteam till Rostov i södra Ryssland, där Savtjenko hålls.

I Ukraina har Savtjenko blivit en nationell hjälte för sin uthållighet i den utdragna rättsprocessen, som av många anses vara en skådeprocess i ett politiskt spel, iscensatt för att smutskasta Ukraina inför den egna befolkningen.

Fabricerad rättsprocess

– Vi har följt den här fabricerade rättsprocessen från första början och vi hoppas att den snart ska ta slut, att Savtjenko ska bli fri. Det är också viktigt att protestera för att visa att detta inte får upprepas, inte i Ukraina, inte i Ryssland eller någon annanstans i världen, sa demonstranten Vera Ischuk.

Igår skickade även den svenska europaparlamentarikern Linneá Engström (MP) ut ett pressmeddelande där hon uppmanar den ryska regeringen att släppa Savtjenko fri:

– Jag är verkligen orolig för hur Nadja Savtjenko ska klara av en så kallad torr hungerstrejk efter allt hon utsatts för. Jag uppmanar den ryska regeringen att upphöra med de illegala trakasserierna mot Savtjenko och genast försätta henne och andra olagligt tillfångatagna ukrainare på fri fot, säger Linnéa Engström.

Anklagad för mord

Nadja Savtjenko har suttit häktat i Ryssland sedan juni 2014, anklagad för mord på två ryska TV-journalister som dödades i en granatattack i östra Ukraina. Domen väntas blir hård, 23 år i arbetsläger.

Savtjenko, som enligt Ryssland ska ha pekat ut journalisternas geografiska position för ukrainsk marktrupp, nekar till anklagelserna. Hon säger sig ha alibi eftersom hon greps av separatisterna redan före det klockslag då hon uppges ha lämnat uppgifterna om de ryska reportrarnas positioner, något rätten aldrig tagit hänsyn till.

Ukrainare inför skranket

Förutom målet mot Nadja Savtjenko har det förekommit flera uppmärksammade rättsprocesser i Ryssland mot ukrainare. Förra året dömdes den ukrainske regissören Oleg Sentsov till 20 års fängelse. Idag flyttades han från ett arbetsläger i Sibirien till en än så länge okänd ort.

Demonstrationer till stöd för Nadja Savtjenko hålls i Kiev även imorgon, onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainsk pilot döms för mord

Mer i ämnet