Astronauten Mark Kelly Foto: TT

Här är astronauten som blivit riktigt farlig för USA:s vapenlobby

Publicerad

KRÖNIKA · Astronauten Mark Kelly tittade ut över folkmassan. ”Räck upp en hand om du är under 30”, sa han. Ett hav av händer lyftes i den väldigt unga publiken som mestadels bestod av high school-elever.

Carina Bergfeldt, USA-korrespondent.

Carina Bergfeldt

Korrespondent USA

”Jag vill göra er uppmärksamma på en sak. Det är människor under 30 som är sämst på att gå och rösta. Så nu frågar jag er en sak till. Nästa val, hur många av er kommer att gå och rösta?”

Varje hand sträcktes högre upp i luften och ett öronbedövande jubel hördes i Tallahassee i Florida under onsdagen.

”Rösta eller dö”

Mark Kelly har kämpat för säkrare vapenlagar länge – sedan hans hustru Gabby Giffords sköts i huvudet 2011. Han säger att eleverna han talar till har väckt politikerna på ett sätt han aldrig sett tidigare.

”Nu är det upp till er att hålla dem vakna.”

Han, och flera andra talare utanför Kapitolium, attackerade vapenlobbyorganisationen NRA.

”Rösta eller dö”, sa en annan talare.

”Det är våra två val. Vi kan rösta fram folk som står upp mot NRA… eller så kommer någon att dö. Det vet vi.”

Men det möter hårt motstånd. Enligt organisationens officiella siffra donerade NRA 450 miljoner kronor till valkampanjen 2016, varav 200 miljoner kronor lades bara på att Donald Trump skulle vinna. Enligt Miami Herald är dock den verkliga siffran snarare 570 miljoner kronor.

NRA kritiserar demokrater

En av dem som tagit emot stora summor av organisationen är Floridas senator Marco Rubio. I NRA:s eget betygsystem av politiker har han toppbetyget A+. För detta fick han motta hård kritik under ett rådhusmöte onsdag kväll, där överlevaren Cameron Kasky frågade Rubio och han där och då kunde lova att inte ta emot mer pengar från NRA.

Det löftet gav inte Rubio.

Under den första veckan efter massakern höll NRA låg profil men under torsdagen höll direktören Wayne LaPierre ett anförande. I det kritiserade han demokrater för att exploatera de unga sörjande i Florida och varnade åhörarna.

”Om de kommer till makten kommer våra amerikanska friheter gå förlorade. Det första som ryker är rätten att bära vapen”, sa han.

Trycket från unga verkar ge effekt

Men trycket från de unga verkar ha gett viss effekt även på NRA:s största bidragstagare.

Under torsdagen twittrade president Trump att han, liksom Marco Rubio, kommer att stötta en lagändring som gör att man ska vara 21 istället för 18 för att kunna köpa vapen.

Ett förslag som NRA helt är emot.

Att spekulera i vem som vinner – en lobbyorganisation med en halv miljard i plånboken eller en ungdomsrörelse som har ett driv USA inte sett på decennier – är svårt. Men klart är att ingen viftar med en vit flagg ännu.

”När ger ni upp? För vi gör det inte”, sa en överlevare på scenen i Florida.

Rättelse: I en tidigare version av den här texten stod det att talet hölls av astronauten Scott Kelly – i själva verket hölls talet av hans tvillingbror Mark Kelly, även han astronaut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet