Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den evige prinsen har blivit kung – få veta det viktigaste om Storbritanniens nya regent i inslaget. Foto: Jane Barlow/TT

Det här är utmaningarna kung Charles III står inför

Uppdaterad
Publicerad

I samma stund som drottning Elizabeth gick bort slutade hennes son att vara prins och blev i stället kung Charles III. Hans mor var mycket omtyckt bland den brittiska befolkningen – och den nye kungen har stora skor att fylla.

- Han kommer att ha en uppförsbacke till en början, säger historikern Mikael Alm.

Mikael Alm, professor i historia vid Uppsala universitet, säger att kung Charles III står inför stora utmaningar – framför allt på grund av sitt förflutna.

– Charles har ju faktiskt betett sig ganska märkligt, medan Elizabeth aldrig någonsin har släppt det yttre. Hon har aldrig snubblat och har alltid haft järnkontroll över allting, säger han.

Drottning Elizabeth 1926-2022

Hovexperten Roger Lundgren säger att vem som helst hade haft svårt att nå den popularitet som drottning Elizabeth II har haft under sina 70 år vid makten.

- Charles har ju dessutom varit en väldigt omstridd person i Storbritannien, mycket på grund av hans havererade äktenskap med prinsessan Diana.

”Definitivt redo”

Trots kungliga skandaler har prins Charles, framför allt under de senaste 15 åren, byggt upp en stor popularitet bland många människor i Storbritannien, menar Roger Lundgren. Dessutom är han över 70 år – ingen människa i den brittiska historien har varit tronföljare lika länge som prins Charles.

- Han kan det här, han är definitivt redo, säger Roger Lundgren.

Enligt Katrine Marçal, DN-journalist bosatt i London sedan många år, har Charles varit en mer kontroversiell figur än sin mor. Inte bara på grund av skandalerna kring skilsmässan utan även för att han som kronprins har lagt sig i politiken på olika sätt.

– Och någonting som kännetecknade Elizabeth II var just att hon höll sig utanför politiken.

– Det är något att hålla ögonen på, om han ämnar att vara en annorlunda monark än sin mor i den bemärkelsen, säger Katrine Marçal.

”Kommer få en uppförsbacke”

Drottning Elizabeth II har suttit igenom flera historiska händelser, så som avvecklingen av kolonialismen, slutet på det brittiska imperiet och – nu senast – brexit. Och hon har alltid gjort allt med total integritet, menar Mikael Alm.

– Charles har blottat sig ganska många gånger. Där har han att jobba och han kommer att ha en uppförsbacke till en början.

– Samtidigt när han är kung är han ändå kung tror jag – och då får han en viss status naturligtvis. Men i dagens samhälle måste en regent hela tiden prestera gentemot media och där tror jag att han har ett handikapp, säger Mikael Alm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drottning Elizabeth 1926-2022

Mer i ämnet