Visa alla (2)
Visa alla (2)

Seismologen: ”Det kommer efterskalv”

Uppdaterad
Publicerad

– Risken för fler efterskalv är nästan hundraprocentig och skalven kommer sannolikt att pågå de närmsta timmarna och dagarna. Men de avtar i storlek, säger seismologen Reynir Bödvarsson.

LÄS MER: Gör så här så om du är i området

Ett jordskalv med magnituden 6,7 har drabbat turistområden i Grekland och Turkiet. Jordskalvsexperten Reynir Bödvarsson, på Uppsala universitet, menar att skalvet är kraftigt men att det inte är det största av skalv, där hela städer raseras och tusentals dödas.

LÄS MER: Två döda i kraftigt skalv i turistområde

– Det är ett skalv som är ganska kraftigt och inte så djupt och därför vållar det mycket skakningar på ytan. Det var ute till havs och inte i närheten av tätbebyggelse,  men ändå tillräckligt nära för att vålla skador och att folk kom till skada.

Undvik höga byggnader och berg

Han tipsar människor i områdena om att hålla sig på öppna platser och att undvika att befinna sig i närheten av höga byggnader och berg.

LÄS MER: Svenska turisten: ”Kändes som hela världen skakade”

 - Att vara på öppen plats och hålla sig borta från hus och sådant som kan rasa, kan öka din säkerhet. Men om man är i närheten av byggnader, så bör man vara försiktig och vaksam. Det är bättre att uppehålla sig på till exempel en platt åker, än ett fjäll där ras kan förekomma, säger han.

”Kan ta veckor”

Risken för efterskalv vid den här typen av skalv uppges vara stor. Till och med nästan hundraprocentig enligt Reynir Bödvarsson och det är troligt att de kommer pågå de närmsta timmarna och dagarna.

LÄS MER: Gör så här om du är på plats

– Men de avtar i storlek och mest sannolikt är att detta var huvudskalvet och att nästkommande blir mindre. Men det kan ta dagar eller veckor innan det helt slutar att skaka.

Förklaringarna till skalven har att göra med jordens tektoniska platter som är i ständig rörelse. Grekland och Turkiet är belägna vid just de här plattorna som kan orsaka jordskalv av det här slaget.

LÄS MER: Runt 1.500 svenska turister på Kos efter jordskalvet

-  Det drabbade området ligger mellan den Nordafrikanska plattan och den Euroasiatiska plattan och hela Medelhavet är ett område där man kan förvänta sig kraftiga jordskalv, avslutar seismolog Reynir Bödvarsson.

LÄS MER: ”Hela huset skakade – rädslan var hemsk”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jordskalv vid Egeiska havet

Mer i ämnet