Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett kritiserat reformpaket och därefter en rejäl u-sväng – detta är krisen i Storbritanniens regering.

Detta har hänt: Kaoset kring Liz Truss regering

Uppdaterad
Publicerad

Liz Truss hann knappt tillträda innan kraven på premiärministerns avgång började komma. Ministrar har avgått och budgetar har dragits tillbaks. Detta har hänt sedan Liz Truss tillträdde.

Liz Truss tillträder

Liz Truss tillträder som Storbritanniens nya premiärminister den 6 september 2022. ”Tillsammans kan vi rida ut den här stormen”, sa Liz Truss i sitt första tal. Hon utlovar en plan som ska ge ekonomisk tillväxt genom skattelättnader och reformer.

Det kritiserade budgetförslaget

Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng lägger den 23 september fram ett budgetförslag som beskrivs som ett stort fiasko. Förslaget resulterar i att brittiska pundet störtdyker och räntorna på brittiska statspapper lyfter kraftigt. Oppositionen riktar kritik mot satsningen, som beskrivs som alltför generös mot de rika och inflationsdrivande. Förslaget innehöll de största skattesänkningarna i landet på 50 år.

U-sväng och sparkad finansminister

Efter det hårt kritiserade budgetförslaget tvingas Liz Truss till en förödmjukande u-sväng. Istället för de skattelättnader och reformer som utlovades görs ”en historisk vändning” och en helt annan verklighet utmålas för de brittiska hushållen och företagen. Hon sparkar finansministern Kwasi Kwarteng och tillsätter Jeremy Hunt som helt tar bort de kritiserade skattelättnaderna.

Liz Truss hånas under frågestund

Den 19 oktober blev premiärminister Liz Truss hårt ansatt i sin första frågestund i det brittiska underhuset efter bytet av finansminister. Hon möttes av hånskratt och häcklande, men svarade själv:

– Jag är en fighter.

Inrikesministern lämnar

Några timmar senare lämnade inrikesminister Suella Braverman sin post. Enligt brittiska medier avgår Braverman på grund av ett ”ärligt misstag”, snarare än politisk oenighet. Enligt nyhetskanalen ska hon ha delat säkerhetsklassad information på sin privata mobil. Informationen ska ha rört immigration.

Liz Truss avgår

Den 20 oktober meddelar Liz Truss att hon avgår som ledare för Tories och därmed som Storbritanniens premiärminister. Beskedet lämnas efter att hon suttit endast 44 dagar på posten, vilket gör att hon är den som brittiska premiärminister som har haft ämbetet kortast tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.