Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska försvarsministeriet har erövrat samma by fem gånger. Se hur lögnen sprids och hur SVT verifierar att det är falskt. Foto: Telegram

Kriget i Ukraina

USA upphäver vapenförbud för Azovbataljonen

USA kommer att häva sitt förbud mot den omtalade ukrainska militärenheten Azovbataljonen att använda amerikanska vapen, enligt USA:s utrikesdepartement.

Upphävandet av det tio år gamla förbudet mot bataljonen att använda amerikansk utrustning och delta i utbildning som anordnas av amerikanska militären, kommer efter att en ny analys inte funnit några bevis för brott mot mänskliga rättigheter, som enheten anklagats för.

Överblick

EU överens: Nya sanktioner mot Moskva

EU:s medlemsländer är överens om sitt 14:e sanktionspaket mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina.
Paketet innehåller bland annat ytterligare åtgärder för att täppa till kryphål i tidigare paket, uppger det belgiska ordförandeskapet i EU:s ministerråd. (TT)

Markerad händelse

Ryssland har släppt 100 bomber - på egen mark

De senaste fyra månader ska Ryssland av misstag bombat sina egna och ockuperade områden över 100 gånger, rapporterar Astra.

Senaste dagarnas felbombningar har inte resulterat i personskador, men det har hänt tidigare. I maj släpptes en bomb över den ryska staden Belgorod vilket resulterade i sju skadade, enligt Astra. 31 byggnader och flera bilar ska också ha skadats vid bombningen.

Putin på besök i Vietnam

Vladimir Putin har landat i Vietnams huvudstad Hanoi, skriver statliga ryska medier. Detta efter sitt besök i Nordkorea där han tillsammans med diktatorn Kim Jong-Un undertecknade ett gemensamt försvarsavtal.

Under besöket i Vietnam ska han träffa landets kommunistiska ledarskap. Putin har tidigare hyllat vietnameserna, som inte har fördömt Rysslands invasion av Ukraina, för deras "balanserade" inställning till kriget.

Det är hans femte besök i landet sedan 2001.

Ukraina: Halshuggen soldat identifierad

Ryssland har anklagats av Ukraina för att ha halshuggit en ukrainsk soldat i Donetskregionen. Nu uppger ukrainska åklagare att de fastställt den dödes identitet.

"Vi har också identifierat ryska befälhavare som kan vara ansvariga för halshuggningen av den ukrainske försvararen. Informationen håller på att verifieras", skriver Andrij Kostin, Ukrainas riksåklagare på X.

Han skriver vidare att han i nuläget inte kan avslöja soldatens namn på grund av den pågående utredningen.

Ryssland har ännu inte bemött anklagelserna. SVT Nyheter har inte kunnat verifiera de ukrainska uppgifterna.

Markerad händelse

Över 10 000 ryssar åtalade för vapenvägran

Sedan september 2022, då Ryssland började mobilisera, har drygt 10 000 ryska medborgare åtalats för att ha vägrat tjänstgöra i militären, skriver oberoende ryska Mediazona, som samlat alla publicerade fall på ryska militärdomstolars hemsidor.

Av dessa har över 8 500 personer blivit dömda i enlighet med landets skärpta militärlagar. Bara i maj 2024 inleddes rättsprocesser mot 929 individer, anklagade för att ha övergett sin enhet, ha deserterat eller vägrat utföra order.

Mediazona skriver att det totala antalet fall ännu är oklart eftersom ryska åklagare och utredare vägrat svara på hur många som ännu inte gått till åtal.

Ukraina skapar register över sexuella övergrepp

Myndigheter i Ukraina har skapat ett nationellt register för att dokumentera fall av sexuellt våld som påstås ha begåtts av ryska styrkor. Det rapporterar AP och hänvisar till Viktoriia Litvinova, landets biträdande riksåklagare.

Litvinova uppger för nyhetsbyrån att registret skapats utifrån ett pilotprojekt som redan har resulterat i att fem personer dömts i sin frånvaro.

303 fall av konfliktrelaterat sexuellt våld ska ha registrerats sedan den fullskaliga invasionen inleddes i början av 2022, varav 112 involverade män och 191 involverade kvinnliga offer. Några har utsatts för flera övergrepp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kyrka i Gammalsvenskby i Ukraina förstörd

En kyrka i Gammalsvenskby i Ukraina har totalförstörts efter en rysk drönarattack.

– Det finns ingen militär verksamhet i byn, robotdrönaren är direkt riktad mot kyrkan, säger Sofia Hoas, ordförande för föreningen Svenskbyborna.

Förra veckan attackerades posthuset och den tysklutherska kyrkan i Gammalsvenskby. Enligt rapporter från platsen, som föreningen tagit del av, användes kamikazedrönare mot kyrkan.

Läs artikeln här.

Ukraina: Misstänker Ryssland för halshuggning

Ukraina utreder en misstänkt halshuggning av en av sina soldater i en ockuperad del av Donetskregionen. Detta meddelar den ukrainska åklagarmyndigheten på tisdagen.

"Vi misstänker att ryska befälhavare bär ansvar för halshuggningen av en ukrainsk soldat, vi arbetar med att verifiera informationen", skrev riksåklagare Andriy Kostin på X.

Ryssland, som flera gånger förnekat att dess styrkor begått krigsbrott under invasionen, har inte själva kommenterat anklagelserna, enligt Reuters.

Markerad händelse

Drönarattack mot Lviv

En man i 70-årsåldern har förts till sjukhus efter ryska drönarattacker mot Lviv, uppger Andrij Sadovyj, stadens borgmästare, på Telegram.

Under natten har flyglarmet gått i stora delar av Ukraina och i flera regioner har invånarna uppmanats att uppsöka skyddsrum, rapporterar TT.