Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina senaste tiden och hör Johan Norberg, militäranalytiker FOI analysera läget. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj: Ryssarna förbereder stor offensiv

Ryssland förbereder en större offensiv som troligen kommer inledas mot slutet av maj eller juni, uppger president Zelenskyj i en intervju med CBS News.

- Vi behöver hjälp nu. Vi behöver hjälp med att träna brigader som kan strida för vårt land, säger han.

Zelenskyj säger att fronten "så mycket som är möjligt" stabiliserats i öst trots den skriande bristen på ammunition.

- Putin bryr sig inte om hur många som offras för hans mål. Han kommer inte stanna i Ukraina. Han kommer inte stanna med det ukrainska folket. Han kommer driva sitt folk i döden och dra in andra stater och Nato i kriget, säger han.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige väntar med Gripen till Ukraina

Sverige ombeds pausa planerna på att skicka Jas Gripen till Ukraina, berättar försvarsminister Pål Jonson (M) för TT.

Beskedet kommer i Bryssel sedan Jonson haft "intensiva samtal" med övriga länder inom den luftförsvarskoalition som hjälper Ukraina med flygplan och luftvärn.

– Vi har blivit uppmanade av de andra länderna som driver koalitionen med att avvakta Gripensystemet. Det har att göra med att fokus ligger nu på att införa F-16-systemet, förklarar Jonson.

De första planen beräknas bli levererade redan i år, vilket gör att Gripen tills vidare får vänta.

(TT)

I klippet: Zelenskyj om JAS Gripen från hans Sverigebesök 2023.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Gammal bild används för att rättfärdiga Charkiv-attack

Minst 16 personer dog i en attack mot ett köpcenter i Charkiv den 25 maj. Efter attacken har flera proryska X-konton hävdat att Ukraina förvarar vapen i köpcentret.

Men bilden som används som "bevis" är gammal.

Starta klippet för att se mer. Obs: Varning för obehagliga bilder.

Nytt svenskt energipaket till Ukraina

Den svenska regeringen har presenterat ett nytt energipaket till Ukraina på 650 miljoner kronor. Stödet ska hjälpa till så att viktiga samhällstjänster som skola, sjukvård och infrastruktur kan fortsätta hållas igång, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Tillgången till energi är avgörande för att hålla det ukrainska samhället, ekonomin och näringslivet i gång, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Markerad händelse

Zelenskyj på flera statsbesök

Ukrainas president Zelenskyj besöker i dagarna flera länder i Europa. Under måndagen var han i Spanien där han mötte premiärministern Pedro Sanchez för att signera ett bilateralt säkerhetsavtal, skriver Zelenskyj på Telegram. Spanien utlovade också ett stöd till Ukraina på en miljard euro.

Ukraina har liknande avtal med nio andra länder, enligt Kyiv Independent. Under tisdagen ska Zelenskyj också besöka Belgien och Portugal.

Zelenskyj med Pedro Sanchez. Foto: Oscar del Pozo/AFP/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

EU-sanktioner mot ryssvänlig propagandakanal

Den ryssvänliga mediekanalen Voice of Europe tystas av EU:s medlemsländer efter anklagelser om allehanda propaganda för den ryska krigföringen i Ukraina.

Den Tjeckienbaserade kanalen har "engagerat sig i en systematisk internationell kampanj av mediemanipulering och förvrängande av fakta för att destabilisera Ukraina, EU och dess medlemsstater", enligt EU:s beslut. Voice of Europe anklagas även för att ha förmedlat pengar till "propagandister".

Personliga sanktioner i form av visumförbud och frysning av eventuella tillgångar införs mot två av personerna bakom kanalen, ukrainarna Artem Martjevskyj och Viktor Medvedtjuk.

(TT)

Ryssland: Har tagit kontroll över två byar

Rysslands försvarsdepartement hävdar på måndagen att ryska styrkor har tagit kontroll över två byar i de östra delarna av Ukraina. Det ska handla om Ivanivka i Charkivregionen och Netaliove i Donetskregionen.

Ukraina har inte kommenterat de ryska uppgifterna, som inte heller har verifierats av oberoende part.

Markerad händelse

Uppgifter: Ukrainsk drönare attackerade mål 180 mil bort

En ukrainsk drönare skickades mot en rysk radarstation i staden Orsk, rapporterar den ukrainska nyhetssajten Pravda med hänvisning till en källa inom Ukrainas underrättelsetjänst.

Drönaren tillryggalade enligt källan 180 mil, vilket är det längsta avstånd hittills en ukrainsk attackdrönare färdats.

Den ska dock inte ha gjort någon större skada.

(TT)

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Wiesner (C) öppnar för EU-soldater till Ukraina

Centerpartiets toppnamn till EU-parlamentet, Emma Wiesner, säger i SVT:s Utfrågningen att EU borde göra ”allt vi kan” för att Ukraina ska vinna kriget mot Ryssland. Det skulle kunna innebära att skicka stridande soldater från EU till Ukraina.

Wiesner säger att Sverige kan göra mycket mer för att stödja Ukraina, och därför är det ett logiskt steg med EU-soldater efter de redan införda sanktionerna och vapenleveranserna.

– Jag utesluter inte det som ett logiskt nästa steg för att hjälpa Ukraina vinna kriget. Det handlar om vår frihet, demokrati och säkerhet, säger hon men understryker att diskussionen inom unionen inte berör detta än.

Läs mer här.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tolvårig flicka bland de döda i varuhusattack

Dödssiffran fortsätter att stiga efter lördagens ryska attack mot ett varuhus i ukrainska Charkiv, som följdes av en kraftig brand. På måndagsmorgonen rapporteras det att 16 personer har dött i attacken.

En tolvårig flicka och hennes mamma är bland de döda, uppger regionens guvernör Oleh Syniehubov på Telegram.

Ett 40-tal personer skadades och flera saknas fortfarande efter attacken. Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kan över 200 personer ha befunnit sig i varuhuset.

Källor: Ryssland bakom bränder i Europa

USA:s och dess allierades underrättelsetjänster följer vad som beskrivs som ett ökat antal ryska sabotageoperationer i Europa, skriver The New York Times med hänvisning till källor.

En rad platser i bland annat England, Polen, Lettland och Litauen ska under krigets gång ha utsatts med målet att underminera Europas stöd för Ukraina.

Polska myndigheter sa till exempel i veckan att de gripit nio personer som misstänks ha begått "misshandel, mordbrand och försök till mordbrand" på uppdrag av Ryssland.

Utrikesminister Tobias Billström (M) bekräftade nyligen för SVT Nyheter att regeringen nåtts av information om att risken för ryskt sabotage ökat.