Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina senaste tiden och hör Johan Norberg, militäranalytiker FOI analysera läget. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Ryssland hävdar kontroll över Novomykhailivka

Ryska styrkor har tagit kontroll över hela den lilla byn Novomykhailivka, sydväst om Donetsk stad, hävdar Rysslands försvarsdepartement på Telegram.

Ukrainas militär skrev under morgonen att deras försvarare fortfarande höll stånd vid orten. Den ukrainska analysgruppen Deepstatemap hävdar dock att byn erövrats under det senaste dygnet, medan tankesmedjan ISW skriver att de inte sett några visuella bevis på att så är fallet.

Orten, kraftigt krigshärjad efter månader av intensiva strider, har beskrivits som särskilt utsatt för målinriktade ryska anfall.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Putin: Väst direkt inblandad i ukrainska anfall

Väst provocerade fram den ryska offensiven i Charkiv. Det säger Rysslands president Vladimir Putin under hans besök i Uzbekistan.

Den ryske presidenten upprepande anklagelser om att utländska legosoldater deltar i kriget. De ukrainska anfallen mot ryskt territorium med vapensystem från väst är endast möjlig med specifik hjälp från västländer, hävdar presidenten.

– Nato-länder, särskilt de i Europa, bör de vara medvetna om vad de leker med, säger Putin.

Både inom Nato och EU har stödet ökat för att ge Ukraina vapen som inte enbart kan användas i försvarssyfte utan även offensivt mot Ryssland.

– Ukraina har rätt att försvara sig inom och utanför sitt territorium, säger försvarsminister Pål Jonson (M) på plats i Bryssel.

Belgien utlovar nytt miljardpaket och F-16-plan

Belgien har presenterat ett nytt stödpaket till Ukraina.
Under president Volodymyr Zelenskyjs besök i Bryssel utlovades ett militärt stöd på motsvarande elva miljarder kronor till landet.

Utöver det ska landet leverera 30 F-16-plan under de kommande fyra åren.

– Vårt mål är att de första F-16-planen ska användas på slagfältet i år. De behövs för att stärka våra positioner, säger
Zelenskyj.

På måndagen skrev den ukrainske presidenten under ett säkerhetsavtal med Spanien som ska garantera landet ett militärt stöd på sammanlagt 60 miljarder kronor till 2027. Efter Belgien tar sig Zelenskyj till Portugal, som är det sista stoppet på hans Europaresa.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillsammans med Belgiens försvarsminister Ludivine Dedonder och premiärminister Alexander De Croo.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillsammans med Belgiens försvarsminister Ludivine Dedonder och premiärminister Alexander De Croo.
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige väntar med Gripen till Ukraina

Sverige ombeds pausa planerna på att skicka Jas Gripen till Ukraina, berättar försvarsminister Pål Jonson (M) för TT.

Beskedet kommer i Bryssel sedan Jonson haft "intensiva samtal" med övriga länder inom den luftförsvarskoalition som hjälper Ukraina med flygplan och luftvärn.

– Vi har blivit uppmanade av de andra länderna som driver koalitionen med att avvakta Gripensystemet. Det har att göra med att fokus ligger nu på att införa F-16-systemet, förklarar Jonson.

De första planen beräknas bli levererade redan i år, vilket gör att Gripen tills vidare får vänta.

(TT)

I klippet: Zelenskyj om JAS Gripen från hans Sverigebesök 2023.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Gammal bild används för att rättfärdiga Charkiv-attack

Minst 16 personer dog i en attack mot ett köpcenter i Charkiv den 25 maj. Efter attacken har flera proryska X-konton hävdat att Ukraina förvarar vapen i köpcentret.

Men bilden som används som "bevis" är gammal.

Starta klippet för att se mer. Obs: Varning för obehagliga bilder.

Nytt svenskt energipaket till Ukraina

Den svenska regeringen har presenterat ett nytt energipaket till Ukraina på 650 miljoner kronor. Stödet ska hjälpa till så att viktiga samhällstjänster som skola, sjukvård och infrastruktur kan fortsätta hållas igång, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Tillgången till energi är avgörande för att hålla det ukrainska samhället, ekonomin och näringslivet i gång, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Markerad händelse

Zelenskyj på flera statsbesök

Ukrainas president Zelenskyj besöker i dagarna flera länder i Europa. Under måndagen var han i Spanien där han mötte premiärministern Pedro Sanchez för att signera ett bilateralt säkerhetsavtal, skriver Zelenskyj på Telegram. Spanien utlovade också ett stöd till Ukraina på en miljard euro.

Ukraina har liknande avtal med nio andra länder, enligt Kyiv Independent. Under tisdagen ska Zelenskyj också besöka Belgien och Portugal.

Zelenskyj med Pedro Sanchez. Foto: Oscar del Pozo/AFP/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

EU-sanktioner mot ryssvänlig propagandakanal

Den ryssvänliga mediekanalen Voice of Europe tystas av EU:s medlemsländer efter anklagelser om allehanda propaganda för den ryska krigföringen i Ukraina.

Den Tjeckienbaserade kanalen har "engagerat sig i en systematisk internationell kampanj av mediemanipulering och förvrängande av fakta för att destabilisera Ukraina, EU och dess medlemsstater", enligt EU:s beslut. Voice of Europe anklagas även för att ha förmedlat pengar till "propagandister".

Personliga sanktioner i form av visumförbud och frysning av eventuella tillgångar införs mot två av personerna bakom kanalen, ukrainarna Artem Martjevskyj och Viktor Medvedtjuk.

(TT)

Ryssland: Har tagit kontroll över två byar

Rysslands försvarsdepartement hävdar på måndagen att ryska styrkor har tagit kontroll över två byar i de östra delarna av Ukraina. Det ska handla om Ivanivka i Charkivregionen och Netaliove i Donetskregionen.

Ukraina har inte kommenterat de ryska uppgifterna, som inte heller har verifierats av oberoende part.

Markerad händelse

Uppgifter: Ukrainsk drönare attackerade mål 180 mil bort

En ukrainsk drönare skickades mot en rysk radarstation i staden Orsk, rapporterar den ukrainska nyhetssajten Pravda med hänvisning till en källa inom Ukrainas underrättelsetjänst.

Drönaren tillryggalade enligt källan 180 mil, vilket är det längsta avstånd hittills en ukrainsk attackdrönare färdats.

Den ska dock inte ha gjort någon större skada.

(TT)

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Wiesner (C) öppnar för EU-soldater till Ukraina

Centerpartiets toppnamn till EU-parlamentet, Emma Wiesner, säger i SVT:s Utfrågningen att EU borde göra ”allt vi kan” för att Ukraina ska vinna kriget mot Ryssland. Det skulle kunna innebära att skicka stridande soldater från EU till Ukraina.

Wiesner säger att Sverige kan göra mycket mer för att stödja Ukraina, och därför är det ett logiskt steg med EU-soldater efter de redan införda sanktionerna och vapenleveranserna.

– Jag utesluter inte det som ett logiskt nästa steg för att hjälpa Ukraina vinna kriget. Det handlar om vår frihet, demokrati och säkerhet, säger hon men understryker att diskussionen inom unionen inte berör detta än.

Läs mer här.