Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina senaste tiden och hör Johan Norberg, militäranalytiker FOI analysera läget. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Vi sköt ner ett ryskt bombplan

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Det ukrainska flygvapnet uppger att de skjutit ner bombplanet, som var av en Tu-22M3. Enligt flygvapnet utförde planet bombräder i Ukraina timmar innan det blev nedskjutet - 300 km från Ukraina.

Fyra piloter var i planet. Av dessa har en dött, två förts till sjukhus och en saknas, enligt regionens guvernör Vladimir Vladimirov.

Stavropol är en stad och region mellan Svarta havet och Kaspiska havet.

Överblick

Källor: Ryssland bakom bränder i Europa

USA:s och dess allierades underrättelsetjänster följer vad som beskrivs som ett ökat antal ryska sabotageoperationer i Europa, skriver The New York Times med hänvisning till källor.

En rad platser i bland annat England, Polen, Lettland och Litauen ska under krigets gång ha utsatts med målet att underminera Europas stöd för Ukraina.

Polska myndigheter sa till exempel i veckan att de gripit nio personer som misstänks ha begått "misshandel, mordbrand och försök till mordbrand" på uppdrag av Ryssland.

Utrikesminister Tobias Billström (M) bekräftade nyligen för SVT Nyheter att regeringen nåtts av information om att risken för ryskt sabotage ökat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Gratis för soldater att frysa in sperma eller ägg

I Ukraina har en ny lag antagits som gör det gratis för stridande att frysa in sperma eller ägg. Dessutom kan soldater nu få bli förälder efter sin död. SVT har träffat ett ukrainskt par som genomgår en IVF-behandling.

Läs artikeln här.

Ole • Det är totalt tokigt att Ryssland inte är med på den PLANERADE fredskonferens..!

Hej Ole! Ukrainas syfte med konferensen är att samla ett bredare internationellt stöd för dess tiopunktsplan för fred. Tanken är, enligt värdlandet Schweiz, att ett ramverk för en hållbar lösning tas fram och att man ska planera för hur Ryssland i framtiden ska kunna inkluderas i riktiga fredssamtal. Läs mer här.

Markerad händelse

Svenska vapen får användas mot rysk mark

De vapen som Sverige skickat till Ukraina får lov att användas för att slå mot mål på Rysslands territorium, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till Hallandsposten.

Sverige har skickat en rad vapenslag till Ukraina, däribland artilleripjäsen Archer.

Ukraina har uttryckt frustration över de förbehåll som vapen från bland annat USA kommit med som inte tillåter landet att attackera mål inuti Ryssland. Detta trots att ryssarna ofta skjuter mot Ukraina därifrån.

USA:s utrikesminister har öppnat för att häva begränsningen och Natos Jens Stoltenberg har sagt att Ukrainas rätt att försvara sig inkluderar att attackera mål inne i Ryssland.

Markerad händelse

Zelenskyj: Ryssarna planerar ny stöt från norr

President Zelenskyj uppmanade under dagen världens ledare att delta i landets fredskonferens i Schweiz. I talet uppgav han också att Ryssland i nuläget samlar styrkor vid gränsen nordväst om Charkiv, alltså vid Sumyregionen, för att genomföra en ny stöt likt den man redan utfört mot Charkivregionen.

En talesperson för Ukrainas gränsstyrkor uppger samtidigt på nationell tv att ryssarna inte har tillräckligt med folk för att kunna uppnå "strategiska mål" vid en sådan attack.

Ukrainas militär har sagt sig ha tagit "kontroll" över de intensiva striderna vid gränsen i Charkivregionen efter det stora ryska intåget den 10 maj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj uppmanar världsledare att delta på fredskonferens

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar på X både USA:s presidenten Joe Biden och Kinas president Xi Jinping att delta på den planerade fredskonferensen Global Peace Summit i Schweiz.

– Vänligen, visa ert ledarskap för att främja fred. Verklig fred, inte bara en paus mellan attackerna, säger han i ett videomeddelande på X.

– Vänligen stöd fredstoppmötet med ert personliga ledarskap och deltagande.

Fredskonferensen är planerad att pågå 15-16 juni och hittills har fler än 80 länder bekräftat att de kommer närvara, enligt Zelenskyj.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Minst fjorton döda efter attacken mot varuhuset i Charkiv

Dödssiffran efter attacken mot varuhuset Epitsentr i Charkiv har stigit till fjorton personer och minst ett 40-tal personer har skadats. Det uppger Oleh Syniehubov på Telegram.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skrev på sociala medier direkt efter attacken att "över 200 personer kan ha varit inne i stormarknaden", och regionens guvernör har sagt att man inte kunde vara säker att alla besökare lyckats ta sig ut.

Ukraina: 500 000 ryska förluster hittills

Ukraina har dagligen sedan invasionen inleddes 2022 uppgett hur stora de ryska förlusterna varit det senaste dygnet. Den totala siffran, där stupade, skadade och försvunna ingår, har nu passerat en halv miljon.

Hur stor andel respektive kategori står för avslöjas inte. Siffran har inte verifierats av oberoende aktörer. Experter har varnat för att den kan vara överdriven.

Zelenskyj uppgav redan i februari att Rysslands förluster passerat 500 000 och att 180 000 soldater dödats. Liknande siffror lades fram av USA-källor i augusti.

Ryska Mediazona och BBC har kunnat bekräfta att 54 000 ryssar stupat, men säger att det verkliga antalet troligen är högre.

Ryssland: Flera offer efter attacker mot Belgorod

Minst tre personer har dött och åtminstone 10 skadats i ett flertal ukrainska drönarattacker mot Belgorodregionen på fredagen, uppger regionens ryske guvernör enligt statliga ryska medier.

Enligt honom ska 15 inkommande föremål ha skjutits ner över regionen under dagen.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bilderna visar attacken mot varuhuset i Charkiv

Ukrainas riksåklagare har publicerat två videoklipp som visar ögonblicket då varuhuset i Charkiv träffades. I skrivande stund har åtminstone 40 skadats och minst fyra personer dött, enligt ukrainska myndigheter.

Läs mer om händelsen här.