Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi inväntar vår slutgiltiga seger” – hör Moskvabor om vad de tycker om kriget. Foto: EBU

Kriget i Ukraina

Ryska drönarattacker mot 12 ukrainska regioner

Det senaste dygnet har Ryssland attackerat 12 regioner i Ukraina, rapporterar ukrainska Kiev Independent.

Sex personer uppges ha skadats i regionerna Donetsk och Cherson, däribland en 63-årig kvinna och hennes två barnbarn. Det finns inga uppgifter om dödsfall.

Enligt Chersonguvernören Oleksandr Prokudin riktades 32 attacker bara mot hans region, skriver han på Telegram.

De senaste attackerna har lett till omfattande strömavbrott, stopp i vattentillförseln, rapporterar ukrainska medier.

Ukrainas luftförsvar uppger att man skjutit ned 14 ryska drönare under natten till måndag.

Överblick

Ytterligare ammunition från Tyskland till Ukraina

Tyskland har beslutat att skicka ett nytt stödpaket med bland annat 14 000 artillerigranater till Ukraina, skriver den tyska regeringen på sin hemsida.

Man skickar även drönare, minröjningsutrustning, fordon samt störningsutrustning för att slå ut fientliga obemannade farkoster.

Tyskland har sedan den 24 februari 2022 skickat militärt materiel till ett värde av 5,2 miljarder euro.

Markerad händelse

Zelenskyj: Trump förstår sig inte på Putin

President Zelenskyj säger i en intervju med CNN att expresident Donald Trump, som sagt sig kunna avsluta kriget på 24 timmar, inte förstår sig på Vladimir Putin.

- Jag tror inte att han förstår att Putin aldrig kommer sluta, säger han.

Zelenskyj säger att han inte ser någon anledning till varför Trump, som i maj sa att han "inte tänker i termer om att vinna eller förlora" gällande kriget, skulle vilja ställa sig på Rysslands sida.

- Om Trump inte vet vem han kommer att stödja, Ukraina eller Ryssland, så innebär det en krock med hans eget samhälle. Att stödja Ryssland är att vara emot amerikaner, säger han.

Markerad händelse

Ryssland: Tre dödade i ukrainsk drönarattack

Tre personer ska ha dödats i en ukrainsk drönarattack mot Belgorodregionen, uppger guvernören Vyacheslav Gladkov på Telegram.

Enligt honom har ytterligare tre personer förts till sjukhus med splitterskador. Han skriver inte när attacken ska ha skett.

Ny ukrainsk lag om demobilisering undertecknad

President Volodymyr Zelenskyj har skrivit under en ny ukrainsk lag som tillåter mobiliserade soldater att demobilisera trots rådande undantagstillstånd.

De nya reglerna gäller för den vars tjänstgöringsperiod löpt ut under tiden för undantagstillståndet men som ändå fortfarande tjänstgör. De ska nu kunna ingå i de militära reservstyrkorna i stället.

President Volodymyr Zelenskyj på måndagen. Foto: Sergey Dolzhenko/TT
Markerad händelse

Ryssland har erövrat ännu en ukrainsk by

Den ukrainska militären bekräftar att man dragit sig tillbaka från byn Lastotjkyne i östra Ukraina. En militär talesperson säger i ukrainsk tv att soldaterna dragit sig tillbaka från byn för att istället "organisera försvar längs linjen Orlivka, Tonenke, Berdytji", som ett led i att "förhindra att fienden rycker fram längre åt väster".

Den militäre talespersonen Dmytro Lykhovyj uppgav i ukrainsk tv att militären dragit sig tillbaka från byn. Foto: Skärmdump
Markerad händelse

Ryssland nationaliserar stålverk

Den ryska staten har tagit över tre privatägda stålverk som producerar stål till försvarsindustrin. Det handlar om Rysslands största tillverkare av så kallade ferrolegeringar, skriver den ryska nyhetssajten Istories med hänvisning till ett beslut i skiljedomstolen i Sverdlovsk-regionen.

Ryska åklagare anser, enligt tidningen Kommersant, att privatiseringen som ägde rum för över 30 år sedan var olaglig och att stålet exporteras till länder i väst "som för en aggressiv politik mot Ryssland och levererar vapen till Ukraina".

Markerad händelse

Ukraina: Äldre par omkom i rysk flygattack

Två människor dödades i en rysk flygattack mot Junakivka i nordöstra Ukraina natten till måndagen. Det uppger militäradministrationen i regionen.

Enligt den regionala åklagarmyndigheten förstördes minst sex hus då ryssarna släppte fyra flygbomber över området. I ett hus ska räddningsarbetarna ha hittat kropparna efter ett äldre par.

Åklagarmyndigheten skriver att man inlett en utredning om brott mot krigets lagar.

Foto: Åklagarmyndigheten i regionen Sumy.
Denis Pusjilin, rysktillsatt ledare i ockuperade Donetsk, går förbi ett bombat bostadshus i staden Avdijivka. En video från Pusjilins besök i staden publicerades under söndagen på hans officiella Telegramkonto. Foto: AFP/TELEGRAM
Markerad händelse

Uppgifter: Kreml satsar miljarder på propaganda

Kreml satsar motsvarade 12,4 miljarder svenska kronor för år 2024 på inrikespolitiska propaganda för att stärka Putins ställning. Det visar läckta dokument som flera medier, bland annat det estniska mediehuset Delfi och tidningen Expressen, tagit del av.

Störst budget har, enligt dokumenten, en organisation med namnet "Institutet för utveckling av internet", IRI.

IRI vänder sig bland annat till befolkningen i de ryskockuperade områdena i Ukraina och producerar bland annat patriotiska mobilspel för barn. Organisationen har, enligt Expressen, en hel katalog med produktioner kopplade till kriget.

Uppgifter: Video visar avrättning av soldater

I en drönarvideo som dök upp på sociala medier på söndagskvällen syns hur en grupp soldater skjuter på nära avstånd mot en annan grupp soldater. De soldater som blir beskjutna är obeväpnade.

Den ukrainska analysgruppen Deepstate hävdar att händelsen ägde rum på kvällen den 24 februari nära Bachmut, och att de dödade var ukrainska soldater.

Uppgifterna har inte verifierats av oberoende källor.