Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina senaste tiden och hör Johan Norberg, militäranalytiker FOI analysera läget. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Ukraina förstår att världen stöttar oss"

USA:s representanthus röstade under lördagskvällen igenom ett omfattande stödpaket till Ukraina på motsvarande 655 miljarder kronor.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har uttryckt sin tacksamhet till USA för "beslutet som håller historien på rätt spår" och hans glädje delas med landets invånare.

SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson har intervjuat några ukrainare i Lviv som välkomnar beskedet.

- Jag tror att det betyder att vi, Ukraina förstår att världen stöttar oss på riktigt och inte bara säger ”Vi stöttar” men så gör man inget. Utan stöttar man så stödjer man på riktigt, säger Ivan.

Hör fler röster i klippet.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

EU-sanktioner mot ryssvänlig propagandakanal

Den ryssvänliga mediekanalen Voice of Europe tystas av EU:s medlemsländer efter anklagelser om allehanda propaganda för den ryska krigföringen i Ukraina.

Den Tjeckienbaserade kanalen har "engagerat sig i en systematisk internationell kampanj av mediemanipulering och förvrängande av fakta för att destabilisera Ukraina, EU och dess medlemsstater", enligt EU:s beslut. Voice of Europe anklagas även för att ha förmedlat pengar till "propagandister".

Personliga sanktioner i form av visumförbud och frysning av eventuella tillgångar införs mot två av personerna bakom kanalen, ukrainarna Artem Martjevskyj och Viktor Medvedtjuk.

(TT)

Ryssland: Har tagit kontroll över två byar

Rysslands försvarsdepartement hävdar på måndagen att ryska styrkor har tagit kontroll över två byar i de östra delarna av Ukraina. Det ska handla om Ivanivka i Charkivregionen och Netaliove i Donetskregionen.

Ukraina har inte kommenterat de ryska uppgifterna, som inte heller har verifierats av oberoende part.

Uppgifter: Ukrainsk drönare attackerade mål 180 mil bort

En ukrainsk drönare skickades mot en rysk radarstation i staden Orsk, rapporterar den ukrainska nyhetssajten Pravda med hänvisning till en källa inom Ukrainas underrättelsetjänst.

Drönaren tillryggalade enligt källan 180 mil, vilket är det längsta avstånd hittills en ukrainsk attackdrönare färdats.

Den ska dock inte ha gjort någon större skada.

(TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Wiesner (C) öppnar för EU-soldater till Ukraina

Centerpartiets toppnamn till EU-parlamentet, Emma Wiesner, säger i SVT:s Utfrågningen att EU borde göra ”allt vi kan” för att Ukraina ska vinna kriget mot Ryssland. Det skulle kunna innebära att skicka stridande soldater från EU till Ukraina.

Wiesner säger att Sverige kan göra mycket mer för att stödja Ukraina, och därför är det ett logiskt steg med EU-soldater efter de redan införda sanktionerna och vapenleveranserna.

– Jag utesluter inte det som ett logiskt nästa steg för att hjälpa Ukraina vinna kriget. Det handlar om vår frihet, demokrati och säkerhet, säger hon men understryker att diskussionen inom unionen inte berör detta än.

Läs mer här.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tolvårig flicka bland de döda i varuhusattack

Dödssiffran fortsätter att stiga efter lördagens ryska attack mot ett varuhus i ukrainska Charkiv, som följdes av en kraftig brand. På måndagsmorgonen rapporteras det att 16 personer har dött i attacken.

En tolvårig flicka och hennes mamma är bland de döda, uppger regionens guvernör Oleh Syniehubov på Telegram.

Ett 40-tal personer skadades och flera saknas fortfarande efter attacken. Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kan över 200 personer ha befunnit sig i varuhuset.

Källor: Ryssland bakom bränder i Europa

USA:s och dess allierades underrättelsetjänster följer vad som beskrivs som ett ökat antal ryska sabotageoperationer i Europa, skriver The New York Times med hänvisning till källor.

En rad platser i bland annat England, Polen, Lettland och Litauen ska under krigets gång ha utsatts med målet att underminera Europas stöd för Ukraina.

Polska myndigheter sa till exempel i veckan att de gripit nio personer som misstänks ha begått "misshandel, mordbrand och försök till mordbrand" på uppdrag av Ryssland.

Utrikesminister Tobias Billström (M) bekräftade nyligen för SVT Nyheter att regeringen nåtts av information om att risken för ryskt sabotage ökat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Gratis för soldater att frysa in sperma eller ägg

I Ukraina har en ny lag antagits som gör det gratis för stridande att frysa in sperma eller ägg. Dessutom kan soldater nu få bli förälder efter sin död. SVT har träffat ett ukrainskt par som genomgår en IVF-behandling.

Läs artikeln här.

Ole • Det är totalt tokigt att Ryssland inte är med på den PLANERADE fredskonferens..!

Hej Ole! Ukrainas syfte med konferensen är att samla ett bredare internationellt stöd för dess tiopunktsplan för fred. Tanken är, enligt värdlandet Schweiz, att ett ramverk för en hållbar lösning tas fram och att man ska planera för hur Ryssland i framtiden ska kunna inkluderas i riktiga fredssamtal. Läs mer här.

Markerad händelse

Svenska vapen får användas mot rysk mark

De vapen som Sverige skickat till Ukraina får lov att användas för att slå mot mål på Rysslands territorium, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till Hallandsposten.

Sverige har skickat en rad vapenslag till Ukraina, däribland artilleripjäsen Archer.

Ukraina har uttryckt frustration över de förbehåll som vapen från bland annat USA kommit med som inte tillåter landet att attackera mål inuti Ryssland. Detta trots att ryssarna ofta skjuter mot Ukraina därifrån.

USA:s utrikesminister har öppnat för att häva begränsningen och Natos Jens Stoltenberg har sagt att Ukrainas rätt att försvara sig inkluderar att attackera mål inne i Ryssland.

Markerad händelse

Zelenskyj: Ryssarna planerar ny stöt från norr

President Zelenskyj uppmanade under dagen världens ledare att delta i landets fredskonferens i Schweiz. I talet uppgav han också att Ryssland i nuläget samlar styrkor vid gränsen nordväst om Charkiv, alltså vid Sumyregionen, för att genomföra en ny stöt likt den man redan utfört mot Charkivregionen.

En talesperson för Ukrainas gränsstyrkor uppger samtidigt på nationell tv att ryssarna inte har tillräckligt med folk för att kunna uppnå "strategiska mål" vid en sådan attack.

Ukrainas militär har sagt sig ha tagit "kontroll" över de intensiva striderna vid gränsen i Charkivregionen efter det stora ryska intåget den 10 maj.