Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre platser där kriget är mest avgörande just nu – Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant förklarar. Foto: AFP/SVT

Kriget i Ukraina

Lavrov: Ukrainas fredsplan "helt omöjlig"

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talade på lördagen inför FN:s generalförsamling i New York och beskrev då Ukrainas fredsplan som "helt omöjlig".

Förra året presenterade Ukraina tio punkter för att uppnå fred.

– Det är inte möjligt att implementera detta. Det är inte realistiskt och alla förstår det, men samtidigt säger de att detta är den enda grunden för förhandlingar, sa Lavrov i sitt tal.

Ukrainas fredsplan låg till grund för fredssamtal som hölls mellan ett 40-tal länder i Saudiarabien i augusti. Ryssland var dock inte inbjudet den gången.

Lavrov gick också till hård attack mot västvärlden, som han påstod "eldar på konflikter".

– De försöker tvinga världen att spela efter deras egna självcentrerade regler, sa han.

De ukrainska platserna i församlingen var tomma under åtminstone en del av Lavrovs tal.

Sergej Lavrov vid en pressträff.
Sergej Lavrov möter pressen efter sitt tal i FN. Foto: Ed Jones/AFP/TT

Överblick

Ukraina: Katter behövs till fronten 

Soldater vid fronten rapporterar att de har problem med möss och råttor som tuggar på datakablar och kryper in i sovsäckar och kläder, det skriver Euronews. På sociala medier läggs bilder upp på råttor nästa lika stora som Kalasjnikov-gevär. Ormar har också blivit ett problem. Favoritdjuret vid fronten nu är katten. En god jägare och trevligt sällskap skriver soldater.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska kommunalarbetare går förbi en krater och förstörda hus i huvudstaden Kiev. Det ukrainska luftförsvaret hävdar att åtta ryska robotar sköts ner natten till måndagen. Foto: Roman Pilipej, AFP/TT.

Ukraina: En död i ryska attacker mot Cherson

Under måndagen attackerade rysk militär olika mål i Cherson-regionen under flera timmar. Det uppger den ukrainska åklagarmyndigheten på Telegram.

I en by dödades en man och en kvinna skadades när en granat slog ner, uppger åklagaren. Samtidigt ska två män ha skadats inne i staden Cherson.

Foto: Åklagarmyndigheten i Chersonregionen
Markerad händelse

Putin om Ukraina: De har ingen framtid

I fredags bekräftade Vladimir Putin, i samband med en ceremoni med ryska soldater som tjänstgjort i Ukraina, att han tänker kandidera i det ryska presidentvalet i mars nästa år.

I ett klipp som spritts av journalisten Pavel Zarubin på rysk stats-tv syns Putin fortsätta tala mer informellt med soldaterna efter ceremonin. Putin erkände då att han är medveten om att den ryska militären inte har allt som den behöver. Men det är trots allt värre i Ukraina, menade han.

- De har inget eget fundament. Ingen ideologi, ingen industri, inga pengar. De har ingenting som är deras eget och då finns ingen framtid. Men det har vi, sade Putin.

Foto: Telegram
Markerad händelse

Ryssland planerar val i ockuperade regioner

Ryssland planerar hålla presidentval även i landets så kallade "nya regioner" trots att där formellt råder krigstillstånd. Det meddelade landets centrala valkommission på måndagen. Med nya regioner menar Ryssland de regioner i Ukraina som delvis står under rysk ockupation.

Enligt valkommissionen togs beslutet efter konsultationer med det ryska försvarsdepartementet, säkerhetstjänsten samt med ockupationsmyndigheterna i de fyra regionerna.

Det ryska presidentvalet ska enligt plan äga rum i mars nästa år och förra veckan tillkännagav Vladimir Putin att han avser ställa upp.

Ryska regioner ställer in nyårsraketerna 

Statliga institutioner i den ryska delrepubliken Tuva förbjuds att arrangera nyårsfester för sina anställda. Den lokala ledaren för republiken, Vladislav Chovalyg, motiverar beslutet med att det vore “oetiskt och inkorrekt” att arrangera nyårsfester samtidigt som kriget i Ukraina pågår. De pengar som sparas in planerar republiken att skicka som hjälp till de ryska soldaterna.

Liknande beslut har också fattats i andra ryska regioner. I de till Ukraina angränsande regionerna Belgorod, Kursk och Rostov har myndigheterna förbjudit all försäljning och användning av pyroteknik under storhelgen.

Inte heller i semesterorten Sotji vid Svarta havet blir det något officiellt nyårsfirande med raketer. Stadens borgmästare har uppmanat lokala företag att följa efter och istället skänka pengarna till fronten.

Markerad händelse

Nytt svenskt vinterpaket till Ukraina 

På torsdag kommer regeringen fatta beslut om ett nytt svenskt vinterstödpaket till Ukraina, det hittills största inom ramen för Sveriges bilaterala bistånd till landet. Det sade statsminister Ulf Kristersson på en pressträff på måndagen.

Det nya stödpaketet uppgår till 1,4 miljarder kronor och större delen av pengarna, 900 miljoner, kommer kanaliseras via Världsbanken.

Stödet ska bland annat gå till el- och värmeförsörjning och annan kritisk infrastruktur något som Ukraina, enligt bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, själva efterfrågat.

- Ryssland ägnar sig åt en form av energiterrorism som medvetet attackerar civil infrastruktur för att se till att en redan hårt prövad civilbefolkning ska få det ännu tuffare, säger Johan Forssell.

Markerad händelse

Brittiskt kontor ska granska efterlevnad av sanktioner

Ett nytt kontor ska granska hur brittiska företag efterlever Storbritanniens handelssanktioner mot Ryssland. Det meddelade den brittiska regeringen på måndagen.

Det nya kontoret "Office of Trade Sanctions Implementation" har som en av sina främsta uppgifter att granska företag som kringgår sanktionerna genom att fortsätta leverera produkter till Ryssland via andra länder.

Kontorets medarbetare kommer ha befogenhet att både utfärda böter och att hänvisa ärenden till den brittiska skattemyndigheten HMRC för utredning.

Verksamheten ska vara igång i början av nästa år.

Ryssland: "18 ukrainska agenter gripna på Krim"

Den ryska säkerhetstjänsten FSB säger sig ha avvärjt "14 terrorattacker" på den av Ryssland annekterade Krimhalvön i år.

Det handlar bland annat om mordförsök på den rysktillsatte ledaren på Krim, Sergej Aksjonov, och den proryske ukrainske parlamentsledamoten Oleg Tsarjov, enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån interfax.

FSB uppger också att man gripit 18 personer som misstänks för samröre med den ukrainska säkerhetstjänsten.

ISW: Ryssland accepterar bara kapitulation

Tankesmedjan Institute for the study of War konstaterar i en ny analys att Rysslands mål med anfallskriget i Ukraina inte förändrats och att Kreml endast kan tänka sig förhandlingar på Rysslands villkor. ISW bygger sin analys delvis på en skriftlig intervju som AFP gjort med ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zacharova. I intervjun sa hon att en "omfattande hållbar och rättvis lösning" bara kan äga rum om Ukraina ger upp ukrainskt territorium som Ryssland gör anspråk på. Ryssland kräver också att en ryssvänlig regering styr i Kiev.

Senaste om: Kriget i Ukraina