Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är tveksamt om Ukraina hinner bygga upp tillräckligt mycket offensiv förmåga för att göra framsteg under första halvåret, säger Joakim Paasikivi. Foto: Sebastian Strandberg / SVT

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ungerns utrikesminister: Bättre med fokus fredsavtal än vapen

Ungerns utrikesminister Peter Szijjártó vill ha ett fredsavtal för att få stopp på kriget i Ukraina. Det säger han i SVT:s Agenda.

Däremot vill han inte stödja Ukraina med vapen, som många andra länder i Europe har gjort.

- Det första målet är att sluta döda människor och det innebär avtal om eldupphör, inget annat, säger Peter Szijjártó.

På fråga om varför landet fortfarande har flera ekonomiska samarbeten med Ryssland, som olika energiavtal, svarar utrikesminister att de är beroende av ryska energileveranser.

- Det handlar om infrastruktur. Detta kanske går att ändra om fem år men inte på två dagar. En en pipleline byggs inte på två dagar, svarar ministern.

Överblick

Justin Trudeau i Kiev: Ni kämpar för oss

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Belgiens premiärminister Alexander De Croo, Italiens premiärminister Giorgia Meloni och Kanadas Justin Trudeau deltog vid en ceremoni i Kiev på lördagen.

Världsledarna är på plats för att markera att två år har gått sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

De deltog också i en gemensam presskonferens på flygplatsen Hostomel, som Ryssland attackerade under de första dagarna av invasionen.

- Kanada står vid er (Ukrainas reds anm.) sida inte bara för att det är moraliskt rätt. Vi gör det för att er kamp är vår kamp, sa Justin Trudeau under presskonferensen.

Justin Trudeau (i mitten) besöker Kiev tillsammans med flera världsledare på lördagen. Foto: EPA.

Skärpning • Måste ni kvalificera med "fullskalig", "storskalig" och så vidare i varenda jävla artikel? Propaganda blir inte tydligare än så.

Hej, förstår att det kan låta upprepande med dessa återkommande ord. De används dock inte som förstärkningsord utan för att särskilja den fullskaliga invasionen i Ukraina 2022 från den mindre omfattande invasionen av Ukraina 2014, då Ryssland bland annat ockuperade Krimhalvön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj: Vi kommer att segra

- Jag är oerhört stolt över var och en av er, inleder Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ett uttalande på Telegram som publiceras på årsdagen av den ryska fullskaliga invasionen.

Den ukrainske ledaren riktar sig till landets invånare och dess allierade och konstaterar att alla vill se ett slut på kriget - men tillägger att ingen kommer tillåta ett slut för Ukraina.

- Ordet oberoende kommer alltid stå vid sidan av ordet Ukraina. Det är detta vi kämpar för och vi kommer att segra, säger Zelenskyj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så tycker ryssarna om kriget två år efter invasionen

Under de första dagarna efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina demonstrerade tusentals människor i Ryssland, men protesterna slogs ner.

Nu är det inte många som kritiserar situationen öppet, varken bland vanligt folk eller den ryska eliten.

Världsledare till Kiev - två år efter fullskaliga invasionen

Två år har gått sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

På lördagen besöker flera världsledare - däribland Kanadas Justin Trudeau och EU:s Ursula von der Leyen - Ukrainas huvudstad Kiev för att visa sitt fortsatta stöd för landet.

Italiens ledare Giorgia Meloni, som också befinner sig i landet, väntas hålla en videokonferens från Kiev med ledare från världens sju största demokratier, G7-gruppen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj väntas delta i mötet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte Polens premiärminister på fredagen. I dag, lördag, anländer hon i Kiev. Foto: AFP.
Markerad händelse

Sida skänker 74 miljoner till Ukraina

Sverige genom Sida ger nu ett nytt stöd till Ukraina på sammanlagt 74 miljoner kronor, uppger biståndsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Pengarna ska användas till bland annat kontantstöd och hälsovård, samt för att säkra tillgång till vatten, mat, värme och elektricitet.

Enligt Jakob Wernerman, chef för humanitära biståndet på Sida, är nästan 40 procent av ukrainarna som bor kvar i landet i behov av humanitärt stöd.

- Situationen är särskilt svår för dem som bor nära frontlinjen men också för dem som återvänt hem, till bostäder som är förstörda och där man kanske inte längre har ett jobb att återgå till, säger Jakob Wernerman i pressmeddelandet.

Under 2023 bidrog Sida med totalt 233,4 miljoner i humanitärt stöd till Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Han gör konst från Ukrainas spökstäder

Efter Rysslands fullskaliga invasion har Mykola Ridnye likt många andra konstnärer lämnat Ukraina. Men hans konst handlar alltid om kriget. Nu är han aktuell på Kievs konstbiennal som öppnar i Berlin i helgen.

– Det första året efter Rysslands fullskaliga invasion gick det inte att göra konst. Allt handlade om att överleva. Sedan började jag göra konst igen, men då blev konsten mer tillbakablickande och handlade om hur livet var innan kriget, säger Mykola.

Se hans konst i videon.

Markerad händelse

Ukraina: Ryskt spaningsplan nedskjutet

Ukrainas militär har skjutit ner ett ryskt A-50
radarspaningsflygplan nära staden Mariupol i sydöstra Ukraina.
Det sa det ukrainska flygvapnets befälhavare Mykola Oleshchuk, på fredagen. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Flygplanstypen A-50 är ett radar - och radarspaningsplan och används för övervakning av fiendens aktiviteter.

Det ukrainska flygvapnet uppgav att de skjutit ner ett A-50 militärplan över Azovska sjön i början av januari i år.

Tjeckien lovar köpa artilleriammunition till Ukraina

Tjeckien har, uppbackade av Danmark och Kanada, lovat att så snabbt som möjligt finansiera inköp av hundratusentals artillerigranater till de ukrainska styrkorna. Ammunitionen ska enligt Reuters köpas från leverantörer i andra länder och levereras direkt till Ukraina.

Det meddelade en talesperson för landets försvarsförsvarsdepartement på fredagen i samband med en säkerhetskonferens i Munchen.

EU är långt ifrån att lyckas infria sitt löfte att före sommaren ha skickat sammanlagt en miljon artillerigranater till Ukraina, som just nu är hårt pressade på flera frontavsnitt på grund av brist på ammunition.

Ukrainskt artilleri i Donetsk. Foto: Roman Chop, AP TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

122 000 misstänkta krigsbrott i Ukraina

Ukraina utreder mer än 122 000 misstänkta fall av krigsförbrytelser som Ryssland begått sedan starten av det fullskaliga invasionsförsöket, rapporterar Reuters.

– Vi har redan identifierat 511 förövare har 80 fällande domar i ukrainska domstolar, de flesta är dömda i sin frånvaro, meddelade Ukainas statsåklagare Andiy Kostin på fredagen i samband med en konferens i Berlin.

Hittills säger man sig ha bevis för mord på civila, avrättningar, bombning av civil infrastruktur och olagliga deportationer.

Antalet krigsbrott sägs också öka dagligen.

I klippet berättar SVT:s fotograf Emil Larsson om vad han bevittnade i samhället Butja, efter att de ryska soldaterna dragit sig tillbaka därifrån.