Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi inväntar vår slutgiltiga seger” – hör Moskvabor om vad de tycker om kriget. Foto: EBU

Kriget i Ukraina

Senaten i USA blockerar Ukrainastöd

Republikanerna i den amerikanska senaten blockerar tills vidare president Bidens stödpaket för Ukraina, Israel och Taiwan.

Men loppet verkar inte helt kört och Biden antyder att han är beredd att kompromissa om mer pengar till säkerhet vid gränsen mot Mexiko och striktare migrationspolitik, krav Republikanerna har för att diskutera vidare.

Paketet omfattar väl över 100 miljarder dollar och för att fortsätta behandla förslaget hade det behövts 60 ja-röster i senaten, men det blev tiotalet för få röster i onsdagens omröstning.

- Det här är inte slutet. Låt oss starta om och fortsätta, säger den republikanske senatorn och paketförhandlaren James Lankford.

Trots talet om vilja till kompromisser står Bidens demokrater och andra sidans republikaner långt ifrån varandra. Biden har anklagat Republikanerna för att ägna sig åt utpressning som äventyrar Ukrainas framtid, en politik som kan ge den ryske presidenten Vladimir Putin den bästa gåva han kan önska sig.

- Om inte vi stödjer Ukraina, vad kommer resten av världen att göra då?, frågar sig den amerikanske presidenten. (TT)

Överblick

Nya attacker mot Ukraina under natten

Under natten till måndagen attackerades Ukraina av 14 Shahed-drönare, tre ryska attackrobotar av typen Ch-59 och två luftvärnsrobotar av modell S-300. Det skriver det ukrainska luftförsvaret i en uppdatering på sociala medier.

9 av drönarna och samtliga tre attackrobotar ska ha skjutits ner av ukrainskt luftvärn.

Sent på söndagskvällen uppgav Serhij Lysak, chef för den regionala militäradministrationen att staden Dnipro utsatts för beskjutning. Fyra personer och tio byggnader skadades, enligt Lysak.

Foto: Serhij Lysaks Telegramkanal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så uppstod soppkriget mellan Ryssland och Ukraina

En kulinarisk stöldkupp – så skulle ukrainarna beskriva när borsjtjen efter Sovjetunionens fall blev en del av ryska propagandan.

Evhen Klopotenko är en av de främsta vapendragarna i soppkriget och har fört en lång kamp för att Ukraina ska få anspråk på soppan.
– När Sovjetunionen föll sade ryssarna att allt som var sovjetiskt var deras, säger den ukrainske stjärnkocken Evhen Klopotenko.

Majs från Ukraina förstörd i Polen

Åtta järnvägsvagnar med majs från Ukraina har förstörts på en järnvägsstation i Polen. Det uppger Olaksandr Kubarov, vice premiärminister för Ukrainas återuppbyggnad.

Enligt Kubarov innehöll vagnarna 160 ton majs på väg till hamnstaden Gdansk för transport till andra länder.

Enligt nyhetsbyrån Ukrinform är det fjärde gången på mindre än en vecka som ukrainska jordbruksprodukter förstörs på polska järnvägsstationer. Första gången var det protesterande polska bönder som hällde ut majs, men därefter har det rört sig om oidentifierade personer, skriver Ukrinform.

Polsk polis undersöker saken, rapporterar Reuters.

Stora högar med majs ligger på marken bredvid en rad godsvagnar.
160 ton majs dumpades på järnvägsstationen i Kotomierz enligt Ukrainas regering. Foto: Mateusz Slodkowski /AFP

Zelenskyj: Vi planerar för ny motoffensiv

Ukraina planerar en ny motoffensiv mot de ryska styrkorna. Det sa president Zelenskyj på en presskonferens på söndagen.

- Planen är tydlig, jag kan inte nämna detaljerna, sa Zelenskyj enligt Reuters.

Förra årets motoffensiv gav små resultat, trots stora förhoppningar och nya vapenleveranser från allierade länder. Enligt Zelenskyj läckte planerna ut och "hamnade på ett skrivbord i Kreml" innan de sattes i verket. Därför förbereds nu flera olika planer, sa han.

Presidenten sa också att den planerade motoffensiven hänger samman med bytet av överbefälhavare tidigare i februari.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj: 31 000 soldater har stupat

Sedan den fullskaliga ryska invasionen för två år sedan har
31 000 ukrainska soldater stupat. Det sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på en presskonferens på söndagen enligt nyhetsbyråerna Reuters och AP.

Det är den första officiella ukrainska uppgiften om antalet stupade på flera månader, skriver Reuters.

Han sa inget om hur många soldater som sårats. Att avslöja sådana uppgifter skulle underlätta fiendens planering, sa han.

Oberoende bedömare har angivit högre dödstal. Organisationen UALosses har listat mer än 42 000 kända dödsfall med hjälp av öppna källor, och redan i augusti sa amerikanska regeringskällor till The New York Times att man räknade med att 70 000 soldater stupat.

Markerad händelse

Ukraina bekräftar rysk framryckning

Ukrainska källor bekräftar de ryska uppgifterna om fortsatt framryckning efter erövringen av Avdijivka för en dryg vecka sedan.

Tidningen Ukrainska Pravda skrev på lördagskvällen att flera källor uppger att rysk militär ockuperat byn Lastotjkyne, några kilometer väster om Avidjivka. Ryssarna uppgavs också försöka avancera mot Severne söder om Lastotjkyne och Orlivka längre västerut.

Senare uppgav dock en ukrainsk militärtalesperson för tidningen att strider fortfarande pågår i utkanten av Lastotjkyne.

Ryska presidentvalet igång i södra Ukraina

De ryska ockupationsmyndigheterna i Zaporizjzja-regionen har påbörjat förhandsröstningen inför presidentvalet i Ryssland.

- Människor som bor nära frontlinjen och militär personal får rösta först, säger den regionala valkommissionens ordförande Galina Katjusjtjenko enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Enligt Tass kommer valarbetare att gå från dörr till dörr och bära med sig valsedlar och valurnor i området närmast fronten.

Zaporizjzjia i södra Ukraina är en av de fyra regioner som Ryssland förklarade annekterade i oktober 2022. Den ryska regeringen räknar dem därför som en del av Ryssland.

Två brandmän sprutar vatten upp mot taket i en utbombad byggnad med höga välvda fönster.
Räddningstjänsten i Kostiantynivka släcker en brand i stadens utbombade järnvägsstation. Nyhetsbyrån Ukrinform skriver med hänvisning till polisen att den förstördes av rysk beskjutning med luftvärnsrobotar av typen S-300 natten till söndagen.Foto: Alex Babenko /AP
Markerad händelse

Ukrainas nye ÖB besökte fronten

Ukrainas nye överbefälhavare Oleksandr Syrskyj har besökt fronten tillsammans med försvarsminister Rustem Umerov. Det skriver ukrainska medier.

Syrskyj meddelade att vissa frontavsnitt ska förstärkas, skriver Kyiv Independent. Varifrån förstärkningarna ska hämtas framgår inte.

Enligt nyhetsbyrån Ukrinform träffade Syrskyj och Umerov brigad- och bataljonchefer på en icke angiven plats för att diskutera läget på marken.

"Jag tog omedelbara beslut för att förbättra stridsförmågan, motståndskraften och förmågan till ledning och kontroll", skriver Syrskyj på Facebook enligt Ukrinform.

Syrskyj utsågs till ny ÖB för drygt två veckor sedan.

Ukraina: Förväntar oss miljardstöd från USA under 2024

Ukraina förväntar sig drygt 120 miljarder kronor i ekonomiskt stöd från USA under 2024. Det säger landets premiärminister Denys Sjmyhal under en tv-sänd konferens på söndagen.

Han så då att han hoppades på ett genombrott för stödet från USA, som på senare tid blockerats efter oenigheter i kongressen.

Ukraina står inför stora utmaningar i kriget och är till stor del beroende av ekonomiskt stöd från väst. Enligt nyhetsbyrån Reuters ligger Ukraina back med 370 miljarder kronor i sin budget inför 2024.