• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslands bombningar av Tjasiv Jar har intensifierats. Staden har pekats ut som ryssarnas nästa mål. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nu träffas Kim Jong-Un och Putin

Under onsdagsmorgonen träffas Vladimir Putin och Kim Jong-Un på en rymdbas i närheten av ryska Vladivostok.

Inför mötet med Kim Jong-Un säger Putin att Ryssland ska hjälpa Nordkorea att bygga satelliter.

Den nordkoreanska ledaren har visat "stort intresse" i raketforskning och utveckling i rymden, säger Putin enligt Reuters.

På en fråga från en reporter om huruvida de två kommer samtala om vapenleveranser svarade Putin att "alla ämnen" ska diskuteras.

New York Times har tidigare rapporterat med hänvisning till källor att fokus för mötet är att Ryssland vill ha vapen och ammunition av Nordkorea, och att Nordkorea vill få avancerad robot- och rymdteknik tillbaka av Ryssland.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

HRW: ”Det är dubbla övergrepp”

Enligt ukrainska myndigheter och FN:s barnrättskommitté så finns det bevis för att ukrainska barn tvångsdeporterats från Ukraina till Ryssland.

I Aktuellt medverkade Måns Molander, vid människorättsorganisationen Human rights watch och pratade om de bortförda barnen:

– Det är dubbla övergrepp, både att man separerar dem från sina familjer och att ta bort deras rättigheter till språk, kultur och identitet.

Markerad händelse

USA:s senat: 61 miljarder dollar till Ukraina

Senaten i USA har nu röstat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Det motsvarar mer än 650 miljarder svenska kronor.

USA:s president Joe Biden ska underteckna stödet innan det betalas ut.

"Den här omröstningen förstärker Amerikas roll som en ledstjärna för demokrati och ledare för den fria världen", säger
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett uttalande.

Markerad händelse

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot Charkiv i nordöstra Ukraina, enligt borgmästare Ihor Terechov.

Räddningstjänst söker efter fler skadade personer. Flera bostadshus ska också ha skadats i attacken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukrainska barn tvingas bli soldater i den ryska armén
Ryska myndigheter påstår att de evakuerat hundratusentals barn från kriget för att ge dem skydd och vila. Men ukrainska myndigheter och FN:s barnrättskommitté säger att det finns bevis för att ukrainska barn tvångsdeporterats från Ukraina till Ryssland.

- Jag ville rymma men jag förstod att konsekvenserna skulle bli hemska.” Hör Rostyslav från Ukraina berätta om tiden i det ryska militärlägret.

Nationalgardet utesluter inte rysk Charkivattack

Oleksandr Pivnenko, befälhavare för Ukrainas nationalgarde, säger till nyhetssajten Liga att ryssarna förbereder "obehagliga överraskningar i oväntade riktningar".

- Men de kommer inte orsaka sådana problem att våra befälhavare springer runt i panik och inte vet vad de ska göra. Vi förbereder oss, säger han.

President Zelenskyj har varnat för en kommande rysk offensiv under de tidiga sommarmånaderna. Pivnenko utesluter inte en attack mot storstaden Charkiv som bombats ständigt i månader.

- Kanske. Kanske mot Sumy. Kanske i Zaporizjzjariktningen. Tjasiv Jar är också viktigt för dem, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryska soldater firar i Novomykhailivka

På måndagen uppgav den ryska militären att de tagit kontroll över den lilla byn Novomykhailivka, sydväst om Donetsk stad. Detta efter månader av hårda strider över orten.

Bilder som verifierats av Reuters visar hur ryska soldater hissar sina regementsflaggor över ruinerna.

Sjojgu: Ska öka attackerna mot vapendepåer

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu säger att den ryska militären ska intensifiera sina attacker mot de vapendepåer i Ukraina där vapen från väst förvaras, skriver statliga ryska medier.

Orden kommer i ljuset av det amerikanska representanthusets tumme upp till det stora stödpaketet på 610 miljarder till Ukraina, samt Storbritanniens presentation av ett rekordstort militärt stödpaket på tisdagen.

Markerad händelse

Män i värnpliktsålder får inte hjälp vid konsulat

Ukrainska män mellan 18 och 60 år kan för närvarande inte få hjälp vid landets konsulat utomlands, skriver Suspilne. Utrikesminister Kuleba skriver på X att ett klargörande om landets nya regler för konsulär hjälp snart ska meddelas.

"En man i värnpliktsålder åker utomlands, visar staten att han inte bryr sig om dess överlevnad, dyker sedan upp och ber om tjänster av staten. Så fungerar det inte. Vi är i krig", skriver han.

"Att vara utomlands befriar inte medborgaren från plikterna gentemot hemlandet. Därför gav jag igår order om att återinföra en rättvis behandling av män i värnpliktsålder i Ukraina och utanför."

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Foto: Genya Savilov/TT
Markerad händelse

Uppgifter: Tyskland pressar USA om Patriot

Tyskland ligger på USA om att landet ska skicka minst ett luftvärnssystem av typen Patriot till Ukraina, uppger källor för Bloomberg.

Tyskarna har själva redan donerat flera Patriot till landet, som sagt sig behöva över 20 system totalt för att effektivt kunna skydda sig mot Rysslands dagliga drönar- och robotattacker.

På måndagen kom även uppgifter om att Grekland och Spanien, som har flera Patriotsystem, pressas att donera några av dem.

Grekiska Pronews skriver med hänvisning till källor att Grekland är villiga att leverera minst ett system om de kompenseras av USA inom ramen för landets stora stödpaket till Ukraina ifall de skulle förstöras i kriget.

Markerad händelse

Rekordstort brittiskt stödpaket till Ukraina

Storbritanniens hittills största militära stödpaket till Ukraina kommer att presenteras av premiärminister Sunak på tisdagen, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Där ingår bland annat 6,7 miljarder kronor, omkring 400 fordon av flera modeller, 60 mindre båtar, 1 600 robotar, däribland långräckviddiga Storm Shadows och luftvärnsrobotar, samt 4 miljoner patroner.

"Om Putin lyckas i detta anfallskrig så kommer han inte att stanna vid polska gränsen", säger Sunak.

Samtidigt väntas de första av de förnyade vapenleveranserna från USA äga rum i en nära framtid sedan stödpaketet på 610 miljarder kronor godkändes i representanthuset i helgen.

Brittiska Storm Shadows med sin räckvidd på 25 mil har spelat en viktig roll för Ukraina i kriget. Foto: Lewis Joly/TT