Djur misstänks stulna – för att bli mat

Uppdaterad
Publicerad

Flera djur misstänks ha stulits från ett zoo i Venezuela. Polisen säger att djuren sannolikt tagits för att bli mat – ännu ett tecken på den svåra krisen i landet som plågas av ekonomisk kris och matbrist.

Två navelsvin, som liknar vildsvin, ska under helgen ha stulits från Zulia metropolian zoological park i staden Maracaibo.

– Vi tror att den som tagit dem har haft avsikten att äta dem, säger Luis Morales vid delstatspolisen, enligt Reuters.

Krisen i Venezuela

LÄS MER: De äter sopor för att överleva

Enligt zoo-chefen, Leonardo Nunez, har djurparken den senaste drabbats av en stöldvåg där ett tiotal olika arter stulits. Men enligt Nunez kan djuren lika gärna ha stulits för att säljas.

TV: Hur kunde Venezuela hamna där det är i dag? SVT Nyheter reder ut!

Fackförbund: Djuren svälter

Den ekonomiska krisen har också inneburit stora problem för djurparkerna att mata djuren. 50 olika djur svalt förra året ihjäl vid ett zoo i huvudstaden Caracas, enligt uppgifter från en fackförbundsordförande.

LÄS MER: Mer om krisen i Venezuela

Regeringen har dock förnekat att djur ska ha dött av svält, utan lämnat ett uttalande om att djuren behandlas ”som familj”.

Den politiska och ekonomiska krisen i Venezuela har blivit allt djupare. På ett år har valutan sjunkit med 94 procent. Inte minst har prisraset på olja har bidragit till krisen som resulterat i skenande inflation och stor brist på allt från mat till mediciner.

Analys: Venezuela BORDE vara lika välmående som Norge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet