• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en elbil på Dingergatan i Eskilstuna med giftig rök som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vårdpersonal på ett sjukhus i Wuhan arbetar med patienter som smittats av det nya coronaviruset. Foto: Xiong Qi/Xinhua via AP / TT

Dödssiffran i virusutbrottet fortsätter stiga

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset blir allt mer smittsamt, uppger Kinas nationella hälsomyndighet, som befarar att antalet smittade kommer att fortsätta stiga. Kinas hälsominister Ma Xiaowei säger att inkubationstiden kan vara allt från en dag till två veckor.

15 nya dödsfall kopplade till coronaviruset har rapporterats i Kina under lördagen. Det totala antalet liv som smittan krävt är nu uppe i 56 – och flera kinesiska miljonstäder har vidtagit nödåtgärder i försök att hejda spridningen.

Kinas hälsominister Ma Xiaowei säger vid en presskonferens att myndigheternas kunskap om det nya viruset ännu är begränsad och att man är osäker på om det finns risk för att det ska mutera.

Ma säger att inkubationstiden kan vara allt från en dag till två veckor. Viruset kan också smitta under inkubationstiden, vilket inte var fallet med sars, det coronavirus som dödade närmare 800 personer 2002 och 2003.

Fler länder har patienter

Samtidigt som allt fler länder rapporterar att patienter bekräftats smittade av coronaviruset fortsätter dödsfallen i området där det först upptäcktes att bli fler.

I provinsen Hubei har 13 nya dödsfall bekräftats under lördagen. Också i Henan har en person dött – och även en patient i Shanghai har avlidit. Det är det första bekräftade dödsfallet i storstadsområdet. Det skriver Reuters med hänvisning till statlig kinesisk media.

Nu stoppar Kina all handel med vilda djur på marknader, restauranger, mataffärer och näthandel. Uppfödare ska isoleras och transporter förbjudas, uppger landets övervakningsinstans för marknader, jordbruksdepartementet och skogsstyrelsen i ett gemensamt uttalande.

Hongkong och Peking vidtar nödåtgärder

Hundratals nya fall har rapporterats i provinsen Hubei under lördagen. Totalt ska över 1 900 personer i Kina ha smittats, enligt landets myndigheter.

I staden dit virusutbrottet spårats, Hubeis provinshuvudstad Wuhan, uppmanas invånarna att inte lämna området. Man har också påbörjat bygget av ett nytt sjukhus med med plats för 1 000 patienter som insjuknat i coronaviruset.

Under söndagen gick Wuhans borgmästare Zhou Xianwang ut med att cirka 5 miljoner människor hade lämnat staden innan karantänen trädde i kraft rapporterar South China Morning Post. Runt 9 miljoner beräknas fortfarande befinna sig i staden.

Flera andra städer har också satts i karantän och nu har även Hongkong klassat utbrottet som ett nödläge. Där ställs det officiella firandet av det kinesiska nyåret in och skolorna hålls stängda fram tills den 17 februari.

Enligt statlig media har även Peking, som redan innan Hongkong avblåste sitt nyårsfirande, nu stoppat busstrafik in och ut ur staden i ett försök att hejda spridningen.

I helgen rapporterade Kanada sitt första fall av coronaviruset. Patienten är en man i 50-årsåldern som besökt Wuhan.

USA och Frankrike har uppgett att man antingen bestämt sig för eller funderar på att ta hem sina medborgare från Wuhan, som varit i karantän sedan slutet av veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet