Foto: Andy Wong/TT

Nyårfirande stoppas i Peking på grund av smittorisk

Uppdaterad
Publicerad

Rädsla för virusspridning har fått myndigheterna i Peking att ställa in storskaligt firande av det kinesiska nyåret. Dessutom stänger nu myndigheterna Förbjudna staden.

Åtgärden att stoppa det offentliga nyårsfirandet är den senaste i en rad med syfte att stoppa det nyligen muterade coronaviruset från att drabba ännu fler människor. Det rapporterar bland annat CNN: utsände i Peking som citerar ett meddelande från stadens kultur- och turismbyrå:

”För att kontrollera epidemin, skydda medborgarnas liv och hälsa, minska antalet massmöten och försäkra att människor får en harmonisk och fridfull Vårfestival, har det beslutats att från och med i dag ställa in samtliga storskaliga evenemang i Peking, inklusive tempel-festivaler.”

Coronapandemin

Samtidigt meddelas att myndigheterna stänger Förbjudna staden i Peking, för att hindra att coronaviruset sprider sig.

Många reser under nyår

Det kinesiska nyåret, ”Vårfestivalen”, är en av de största arbetsfria helgerna i landet och firas i år från den 25 januari till den 8 februari.

Hundratals miljoner människor passar på att reser hem till släkten, eftersom många kineser är inflyttade till storstäderna från mindre orter. Nyårsledigheten kan vara den enda tiden på året då människor kan besöka släkt, och landet brukar mer eller mindre stå still i tio dagar när befolkningen besöker besöker tempel, festivaler och marknader.

Att människor rör på sig och samlas i stora grupper är något som ökat oron för smittspridning.

På onsdagen stod det klart att staden Wuhan stänger ner sin kollektivtrafik och uppmanar sina invånare att inte lämna staden om de inte måste. På torsdagen meddelar stadens myndigheter att även nyårsfirandet i staden inte kommer att bli av, enligt Johan Björnfot som bor i staden.

– Jag har också hört om vissa städer där man firar ”på annat sätt”, uppger han för SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet