En affisch föreställande Saudiarabiens kung Salman (höger) och kronprinsen Mohammed bin Salman (vänster). Foto: TT Nyhetsbyrån

Dokument: Saudiarabien slutar med spöstraff

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien kommer sluta tillämpa prygel som straffmetod, enligt ett dokument från landets högsta domstol som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av. I stället ska fängelse eller böter utdömas.

Prygel används som straffmetod för en rad förseelser i den absoluta monarkin Saudiarabien, där sträng islamisk lag tillämpas.

Men nu visar ett dokument från landets högsta domstol att spöstraffet ska avskaffas.  I stället ska fängelse eller böter utdömas, enligt nyhetsbyrån Reuters som har tagit del av handlingen från domstolen.

”Beslutet bygger på den reform som har initierats av kung Salman (bin Abdul Aziz) under uppsikt av kronprinsen Mohammed bin Salman” står det i dokumentet enligt Reuters.

”Skulle ha skett för länge sen”

– Det här är en välkommen förändring, men den skulle ha skett för länge sen, säger Adam Coogle, vicechef för Human Rights Watchs Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

– Ingenting hindrar Saudiarabien från att reformera sitt orättvisa rättssystem.

Exakt när förändringen träder i kraft framgår inte av Reuters rapportering. 

Prygel är dessutom endast en del av kritiken mot Saudiarabiens straffmetoder. Människorättsgrupper som Human Rights Watch och Amnesty International ifrågasätter regelbundet landet för godtyckliga gripanden, tortyr och dödsstraff, som även döms ut för barn.

Människorättsaktivist avled under fredagen

Bloggaren Raif Badawi är en av flera fångar som kommit att bli en symbol för landets drakoniska rättsväsende. Han dömdes 2014 till tio års fängelse och tusen piskrapp för att ha brutit mot landets tekniklagar och för att ha bloggat för sekularism och yttrandefrihet.

Flera länder har utan framgång uppmanat Saudiarabien att släppa honom fri.

Även domen 2013 mot människorättsaktivisten Abdullah al-Hamid är ett fall som har väckt internationell uppmärksamhet. al-Hamid avled i fängelset under fredagen enligt flera rättighetsorganisationer, däribland svenska The Right Livelihood Foundation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.