USA:s förre president Donald Trump frias från åtalet om ”anstiftan till uppror mot USA:s regering”. Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Donald Trump frias från riksrättsåtalet

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump frias från riksrättsåtalet. Det står klart efter en omröstning i senaten under lördagskvällen. Därmed kvarstår möjlighet till politisk comeback för den tidigare presidenten.

Den avslutande dagen i riksrättsåtalet mot Trump bjöd på flera överraskningar. Demokraterna valde oväntat att kalla in ett vittne vilket orsakade både förvirring och viss ilska från försvaret sida.

Senaten röstade initialt för att tillåta det nya vittnesmålet men efter interna förhandlingar kom beskedet att inga vittnen skulle få kallas trots allt – däremot enades man om att vittnets tidigare uttalanden ändå kan användas som bevis.

Ringde Trump under stormning

Uttalandet från den republikanska ledamoten Jaime Herrera Beutler handlar om hur republikanernas ledare i representanthuset, Kevin McCarthy, ringde Donald Trump under pågående stormning av Capitolium för att vädja till ex-presidenten att be hans anhängare att lämna platsen. Något som inte ska ha hörsammats av presidenten.

Den nya bevisningen tycks dock inte ha påverkat utfallet i riksrättsprocessen som handlade om huruvida Trump gjort sig skyldig till ”anstiftan till uppror mot USA:s regering”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.