”Chocken var påtaglig när han inledde med en attack mot Tyskland, skriver Eva Elmsäter med anledning av Trumps uttalanden under Nao-toppmötet i Bryssel. Foto: TT

ANALYS: Donald Trumps ”hot” fungerade

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald Trump är en businessman och van vid tuffa affärsförhandlingar. Vid Nato-mötet gick han ut hårt, satte sina motparter i gungning, fördubblade priset och hotade sen med en klassisk “walk away” om hans krav inte möttes. Nöjt konstaterade han efteråt att han fått det han ville. Det oroande är att det inte är någon simpel “deal” det rör sig om utan Europas säkerhet.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Europas ledare stålsatte sig inför Donald Trumps ankomst till Nato-toppmötet. Alla visste att han var oberäknelig, men det blev ännu värre än väntat. President Donald Trump gillar att få sina motståndare i obalans. Och uppenbarligen ser han Nato-ledarna som motståndare eller åtminstone motparter.

Stoltenberg försökte dölja sin förvåning

Chocken var påtaglig när han inledde med en attack mot Tyskland. Nato-chefen Jens Stoltenberg försökte dölja sin förvåning. Tyskland anklagas för att inte satsa tillräckligt med pengar på Nato. Samtidigt är Tyskland gisslan i Rysslands händer när det gäller energi, enligt Trump.

Trumps twitter-attacker mot Tyskland har trappats upp den senaste tiden. Det är oklart varför Trump är så fixerad vid Tyskland. Det kan bero på att Angela Merkel inte som många av de andra europeiska ledarna försökt smickra och charma Trump för att avvärja hans kritik. Det är inte hennes stil men det kan också bero på att hon stod president Obama nära.

Anklagas för att vara för vänligt inställd till Ryssland

Attack är bästa försvar och här fick Trump in kritik mot att ett Nato-land visar sig svagt inför Ryssland. Donald Trump själv anklagas ju för att vara alltför vänligt inställd till Ryssland . Han ska också träffa Vladimir Putin nästa vecka. Det gällde att avvärja kritiken mot det mötet   innan den togs upp av Nato-ledarna. Och att avvärja kritiken på hemmaplan mot hans förbindelser med Ryssland.

Donald Trump vet att han inte är omtyckt i Europa, åtminstone inte i Berlin, Paris och Bryssel. Bättre då att vara riktigt illa omtyckt och skapa splittring och osäkerhet. Bland populistiska ledare i Europa är han väldigt populär och där kan hans angrepp på Angela Merkel falla i mycket god jord. 

Drömscenario för Putin – möjligheten av ett krossat Nato

Rysslands president Putin ser också på händelserna i Bryssel och glädjer sig. Det är ett drömscenario för Vladimir Putin, ett splittrat Europa och möjligheten av ett krossat Nato.

Trump skärpte kritiken mot att alla Nato-länder inte satsar 2 procent på försvaret. Inte bara Tyskland men också andra länder fick känna av Trumps missnöje. Han vill att alla ska nå 2 procent till januari nästa år. Dessutom att medlemsländerna senare höjer insatsen till 4 procent.

“America First”

USA ska inte ensam bära bördan att försvara Europa utan att få något tillbaka är hans tanke. USA betalar för mycket för andra. Det är det han gick till val på och fick stöd för hos sina väljare. Och det är de väljarna han främst verkar vända sig till. “America First” är något han återkommer till gång på gång i sin politik.

Och det gäller också förhållandet till gamla allierade som Nato och Europa. De ska veta att USA ser om sitt eget hus och inte är berett att subventionera rika länder, länder som skott sig på USA:s bekostnad under åratal. Här blandar Donald Trump friskt säkerhetspolitik och handel.

Den amerikanska presidenten ses mer och mer som ett hot mot Nato framtid och som ett hot mot hela den världsordning som rått sedan slutet av andra världskriget. Plötsligt har USA den främsta medlemmen i försvarsalliansen Nato blivit en splittrande faktor.

Många vågar inte längre lita helt på att USA verkligen ska ställa upp om någon Natomedlem blir attackerad. Och det är främst de baltiska staterna som känner den oron, med ett allt aggressivare tonläge från Ryssland.

Svårt att tyda var amerikanska utrikespolitik är på väg

Vid förra årets Nato-möte ville Donald Trump inte ge några garantier för att USA automatiskt skulle ställa upp för andra enligt Natos artikel 5. Senare ändrade han sig och USA har också i praktiken stöttat insatser för att stärka försvaret av Europa och inte minst Baltikum.

Vid det här mötet skrev Trump under en gemensam Nato-deklaration. Det har nästan passerat obemärkt men är något som givetvis lugnar Nato-ledningen. Den gemensamma deklarationen som Trump skrev under kritiserar Rysslands annektering av Krim. För en vecka sedan sa han sig kunna stödja den ryska annekteringen. Det är snabba kast, klassiskt Trump, inte bara på twitter.

Det är svårt att försöka tyda vart den amerikanska utrikespolitiken är på väg. Med Trumps attacker mot gamla allierade, mot organisationer som WTO och  Nato. Med hotande handelskrig med Kina, bråk om tullar med EU och grannländer som Kanada och Mexiko. Och säkerhetspolitiskt med USA:s ensidiga upprivande av avtalet med Iran, möten med Nordkorea.

Donald Trump byter ofta  ut nära medarbetare, ministrar och rådgivare. Ambassadörer och experter säger också upp sig i frustration över att aldrig veta vad som gäller. Att plötsligt få veta genom twitter vad som är den officiella hållningen. Donald Trump ger intryck av att bli allt mer ensam om att fatta de viktiga besluten och det ökar osäkerheten i omvärlden. Det skapar ytterligare oro inför hans möten med ledare som Kim Jong-Un och Vladimir Putin.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.