Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här grips människor som sörjer Navalnyjs död. Foto: Reuters

Hedrade Navalnyj – över 150 döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Av de över 400 demonstranter som gripits efter att ha hedrat den döde oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj rapporteras drygt 150 ha dömts till fängelsestraff av ryska domstolar.

Nyheten om att en av landets mest framträdande oppositionspolitiker var död kom under lunchtid på fredagen. Och trots varningar från ryska Åklagarmyndigheten om att protester är ett brott mot lagen, hedrades minnet av Navalnyj runt om Ryssland.

Minst 400 personer har gripits i över 30 ryska städer, enligt den oberoende rättsorganisationen OVD-Info, som understryker att antalet frihetsberövade kan vara fler än vad man känner till.

Aleksej Navalnyj död
En man i Sankt Petersburg grips av rysk polis efter att ha lagt blommor vid ett minnesmärke till offer för politiskt förtryck, rapporterar nyhetsbyrån AP vars fotograf tagit bilden. Foto: AP/TT

Ett hundratal personer som gripits har dömts till kortare fängelsestraff av ryska domstolar. Bara i S:t Petersburg har 154 personer dömts till upp till 14 dagars fängelse för att ha brutit mot landets hårda lagar mot protester utan tillstånd.

Människor i Moskva lägger blommor vid Solovetsk-stenen i Moskva, för att hedra Aleksej Navalnyjs minne. Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT

Demonstrationer över Europa

Även i andra städer utanför Ryssland har det under kvällen hållits manifestationer. I Berlin samlades ett tusental personer och polisen fick spärra av paradgatan Unter den Linden.

I bland annat Stockholm, Barcelona, Paris, Warszawa och Tallinn hölls mindre manifestationer utanför de ryska ambassaderna.

Diplomater har lagt blommor

Dessutom sågs USA:s ambassadör i Moskva, Lynne Tracy och Storbritanniens Nigel Casey lägga blommor vid ett minnesmärke i huvudstaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aleksej Navalnyj död

Mer i ämnet