Gärningsmannen Nikolas Cruz som dödade 17 personer var redan känd av polisen. Foto: TT/AP

Efter skolskjutningen – kongressen ger 4,1 miljarder till säkerhetsåtgärder

Publicerad

Gärningsmannen Nikolas Cruz, 19, var känd av polisen och hade tidigare stängts av från skolan i Florida innan ha sköt ihjäl 17 personer. Trots flera tips om att han uttalat hot tog polisen inte in honom på förhör. Nu öronmärker kongressen motsvarande fyra miljarder kronor till att öka säkerheten och förebygga skolskjutningar.

Representanthuset i kongressen har godkänt ett förslag som ska främja samarbetet mellan skolor och polis för att identifiera hot om våld innan det sker. Det är de första åtgärderna som vidtagits av de styrande i USA efter skjutningen i Parkland, Florida för en månad sedan.

Förslaget innebär att 500 miljoner dollar, motsvarande 4,1 miljarder kronor, ska gå till att träna skolor och lokal polis i att identifiera tecken på våld innan det uppstår.

Skolskjutningen i Florida

Florida inför hårdare vapenlagar

De krav som höjts av inte minst tusentals elever över hela landet på ett förbud mot halvautomatiska vapen och hårdare bakgrundskontroller vid köp av vapen har ännu inte tagits upp i kongressen. Däremot har Floridas guvernör infört hårdare vapenlagar, något som kritiserats av vapenlobbyn NRA, National Rifle Association.

President Donald Trump lovade efter att ha träffat de anhöriga till offren i skolmassakern i Parkland, Florida att man kommer att fokusera på hårdare bakgrundskontroller. Trump har också sagt att lärare ska utbildas och beväpnas för att förhindra skolskjutningar.

Togs aldrig in på förhör

Gärningsmannen Nikolas Cruz som dödade 17 personer var redan känd av polisen och man hade fått in flera tips om att han var våldsam och kunde vara i färd med att planera en skjutning. Cruz hade sedan tidigare varit avstängd från skolan av ”disciplinära skäl” enligt polisen.

Ändå togs han aldrig in på förhör av varken polis eller FBI. De öronmärkta pengarna från kongressen ska nu gå till att förebygga liknande fall i landet.

FAKTA: Skolskjutningen i Parkland

Nikolas Cruz, en före detta elev på skolan, sköt ihjäl 17 personer på gymnasiet i Parkland i Florida den 14 februari. Han har i domstol erkänt att han låg bakom attacken.

Cruz greps mindre än två timmar efter skolskjutningen, som skedde i slutet av skoldagen.

Åklagare yrkar på dödsstraff för 19-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet