Blockaden trädde i kraft den 6 november efter att Huthirebellerna avfyrat en robot mot Saudiarabiens huvudstad Riyadh, och omfattade alla vägar till sjöss, land och i luften.
I veckan meddelade den saudiledda koalitionen att den avsåg att lätta på blockaden och på lördagen tilläts flygplan med medicinsk utrustning landa i huvudstaden Sanaa. Nu har även ett FN-fartyg med tusentals ton vete släppts in i hamnstaden Saleef. Maten beräknas räcka i en månad till 1,8 miljoner människor i norra delen av landet, uppger FN:s matprogram till BBC.
Tidigare på dagen släpptes ett handelsfartyg med 5.500 ton vetemjöl in i hamnen i Hudaydah, som också kontrolleras av rebellerna.
– Det här är också en positiv utveckling eftersom humanitär hjälp inte är tillräckligt för att tillgodose behoven för människorna i norra Jemen, särskilt de som vi inte klarar av att hjälpa, de som har det lite bättre och som är beroende av handeln, säger Stephen Anderson på FN:s matprogram till BBC.
Akut behov av humanitär hjälp
Över elva miljoner barn i det krigshärjade Jemen är i akut behov av humanitär hjälp.
– Det är i dag inte missvisande att säga att Jemen är en av de värsta platserna i världen för barn, säger Geert Cappelaere, regional chef för FN:s barnfond Unicef.
Han säger att två miljoner barn i Jemen är de värst utsatta och lider av akut undernäring och att varje timme dör barn av sjukdomar eller åkommor som går att bota. Dessutom är ”nästan varje jemenitisk pojke och flicka” i akut behov av humanitär hjälp, enligt Cappelaere.
Kriget har också helt eller delvis förstört tusentals skolor och hälso- och sjukvårdsinrättningar.
Svårt för barnen
Men enligt FN är Jemen i desperat behov av enormt mycket mer livsmedel och mediciner, och barnen är svårt utsatta.
– Sorgligt nog är kriget i Jemen ett krig mot barn, säger Cappelaere.
Konflikten i Jemen
Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.
Växande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Ali Abdullah Saleh avgick och landet har sedan dess plågats av lokala revolter.
Huthirebellerna från norra Jemen, som anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner, tog med hjälp av Saleh kontroll över huvudstaden Sanaa 2014.
En militärallians ledd av Saudiarabien inledde den 26 mars 2015 flyganfall mot rebellerna, som de hävdar får stöd från ärkefienden Iran. Det sunnimuslimska Saudiarabien stödjer president Abd Rabbu Mansur Hadi, som har drivits bort från Sanaa av de shiamuslimska Huthirebellerna.
Omkring 8.600 människor beräknas ha dödats i stridigheterna sedan i mars 2015 medan ytterligare cirka 2.000 har dött av kolera.
Källa: TT