USA:s särskilda sändebud för Ukraina, Kurt Volker, har nu meddelat att han avgår. Foto: TT/Reuters

Efter Trumps Ukrainasamtal – nu avgår USA-sändebudet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s särskilda sändebud för Ukraina, Kurt Volker, lämnar sin post efter avslöjandena kring Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Kurt Volker meddelade den amerikanska utrikesministern Mike Pompeo på fredagen att han lämnar sin post som USA:s särskilda sändebud i Ukraina. Volker har inte velat ge någon förklaring offentligt.

Men källor till New York Times säger att Volker ansett att han inte kunnat utföra sitt arbete på grund av den situation som uppstått efter avslöjandena kring Donald Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Sätta dit Biden

Den amerikanska presidenten ska enligt en visselblåsare ha satt press på Zelenskyj för att tvinga honom att utreda tidigare vice presidenten Joe Bidens son för korruption. Trumps syfte ska ha varit att få Joe Biden, en av Trumps främsta utmanare i valet 2020, att framstå i dålig dager.

Att Trump anklagas för att ha använt sitt inflytande för att försöka få en främmande makt att vidta åtgärder som kan påverka valet har gjort att Demokraterna nu vill ställa presidenten inför riksrätt.

Kurt Volker är en respekterad Nato-ambassadör och har i rollen som särskilt sändebud arbetat för att hjälpa Ukraina att lösa konflikten med Ryssland.  Nu lämnar han sitt uppdrag, och därmed har USA nu varken någon ambassadör eller något sändebud i Ukraina.

Giuliani visar Volkers sms

Något som kan ha påverkat Volkners beslut att lämna sin post är att president Trumps advokat Rudy Giuliani har visat sms från Volker i tv-kanalen Fox News. Giuliani ska ha gjort så i ett försök att nyansera historien kring Trumps samtal med ukrainarnarna.

I sms:et, som Giuliani även publicerat på Twitter, framgår att Volker och Giuliani ätit frukost tillsammans och att Volker hjälpt Giuliani att få kontakt med Zelenskyjs närmaste medarbetare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet