Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ecuador ansågs bara för några år sedan som ett av Latinamerikas fredligaste länder. Men 2023 blev det våldsammaste i landets historia med i snitt 21 mord per dag. Foto: SVT/TT/AP

Efter tv-kuppen: Ecuadors president förklarar krig mot gängen

Uppdaterad
Publicerad

Våldsspiralen i Ecuador vinner allt mer fart. I ett dekret som utfärdats av presidenten beskrivs hur landet befinner sig i en ”intern väpnad konflikt” – och militären får i uppdrag att slå ut de kriminella gängen.

Undantagstillstånd råder i hela Ecuador efter tisdagens uppmärksammade stormning av en tv-studio i Guayaquil. Kuppen var dock bara en av en lång rad våldsdåd det senaste dygnet.

– Det har varit extremt turbulent. Pusselbitarna håller fortfarande på att falla på plats och det är mycket som är oklart. Men enligt de siffror som finns har ett tiotal personer dödats, säger SVT:s Latinamerikaskorrespondent Tigran Feiler.

Våg av gängvåld i Ecuador

De flesta rapporter om dödsoffer kommer från just Guayaquil, landets största stad. Därifrån kommer också rapporter om att grundläggande samhällsfunktioner, till exempel kollektivtrafik, står still på grund av våldet.

Presidenten pressad

Som svar på utvecklingen har Ecuadors president Daniel Noboa utfärdat ett så kallat dekret där han i praktiken förklarar krig mot de kriminella organisationer som ligger bakom våldet. I dokumentet beskrivs hur landet befinner sig i en ”intern väpnad konflikt”.

– Det är väldigt kraftigt språkbruk. Det här innebär att man förklarar de kriminella gängen som terroristorganisationer och har gett de väpnade styrkorna i uppdrag att slå ut dem.

Krafttagen från Noboa ska också ses i ljuset av det politiska läget i landet. presidenten har bara suttit på sin post i 45 dagar och har tidigare beskrivits som ung och oerfaren, förklarar Feiler.

– Han måste försöka visa att han är kapabel att leda landet. Jag tror att de närmsta dygnen blir avgörande för hans förtroende.

”Människor håller andan”

De militära insatserna mot märks också redan av på marken. SVT:s Fouad Youcefi som befinner sig i huvudstaden Quito beskriver hur stadskärnan förvandlats till en spökstad med stridsvagnar som rullar på gatorna.

På flygplatsen är det dock mer folk än vanligt. Ecuadorianerna följer utvecklingen noga och ser sig om efter utvägar, förklarar han.

– Människor håller andan här. De vet inte riktigt om de är i början av något ännu mer allvarligt eller i slutet av något som de senaste dagarna redan varit dramatiskt, säger Fouad Youcefi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sändningen pågick i minst en halvtimme. ”En chock för Ecuador som sjunker allt djupare ned i våldsspiralen”, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våg av gängvåld i Ecuador

Mer i ämnet