Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hoppas kunna bli redo att skjuta”, säger Volodymyr. Hör honom berätta om hur han känner inför att återvända till kriget i klippet. Foto: Lars Lyrefelt

Efter vården i Sverige: Nu återvänder Volodymyr till fronten

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år träffade SVT den ukrainska soldaten Volodymyr Tsibulskyj, som genomgick rehabilitering i Sverige efter att ha skottskadats i kriget. Nu är han tillbaka i Ukraina för att återuppta striderna vid frontlinjen i Avdijivka.

– Det känns bra. Vi måste tillbaka till fronten och få ett slut på moskoviterna, säger han när SVT:s team möter honom på tågstationen i Dnipro.

Volodymyr kom till Sverige efter att en kula i princip slitit sönder samtliga ben i hans högra hand och underarm. Idag mår han bättre även om handen fortfarande inte är helt återställd, berättar han.

Beslutet att återvända till kriget kom efter att han undersökts av ukrainska läkare som bedömt att hans tillstånd är gott nog. Att lämna familjen ännu en gång är svårt, berättar han, men i övrigt känner han ingen större oro för vad som ska hända.

Kriget i Ukraina

– Jag har varit där förut, det finns inget att oroa sig för. Mina kollegor är där och de har redan förberett allt för krig, säger Volodymyr.

Se kortdokumentären ”Korrespondenterna: Tillbaka till kriget” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet