• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se klippet om hur Suezkanalen blev en så viktig transportled. Foto: TT/AFP

Egypten vägrar släppa fartyget efter stoppet

Uppdaterad
Publicerad

Containerfartyget Ever Given kom loss i Suezkanalen – men är fortsatt fast i Egypten.

För att släppa fartyget kräver landets myndigheter en miljard dollar i kompensation för stoppet i en av världens största farleder.

Det tog nästan en vecka, men till slut kom det det gigantiska fartyget Ever Given loss från Suezkanalen efter att ha suttit fast på tvären och påverkat stora delar av världshandeln.

Nu kräver egyptiska myndigheter kompensation för stoppet.

Enligt The Wall Street Journal kommer man inte att släppa Ever Given förrän containerfartygets ägare går med på att betala en miljard dollar i kompensation.

– Fartyget kommer att stanna här tills utredningen är avslutad och ersättningen betalad, sa chefen för kanalmyndigheten, SCA, Osama Rabie, i egyptisk tv i torsdags.

Myndigheten: Ska täcka för transitavgifter

Kompensationen ska enligt Rabie täcka de kostnader det krävdes för att få loss fartyget, men även de transitavgifter landet gick miste om under stoppet som orsakade en kö på fler än 450 fartyg.

Hur kanalmyndigheten kom fram till beloppet är inte framlagt. Enligt det brittiska analysföretaget Refinitiv kostade stoppet den egyptiska staten 95 miljoner dollar, pengar som till stor del skulle komma tillbaka in så fort kanaltrafiken återupptogs.

Ever Givens blockad i Suezkanalen väckte stor uppmärksamhet världen över. Totalt grävdes 27 000 kubikmeter sand bort under arbetet med att få loss det 400 meter långa fartyget.

Omkring 50 tungt lastade skepp passerar Suezkanalen varje dag. 30 procent av världens containerlast och 10 procent av all olja fraktas via den smala farleden som sammanbinder Röda havet med Medelhavet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer