Människor lämnar en snabbmatsrestaurang efter attacken och ombeds hålla händerna i luften av polisen. Foto: AFP/TT

Två misstänkta ska ha gripits i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Ingen är barrikaderad eller håller gisslan i centrala Barcelona skriver den katalanska polisen på Twitter. Två personer är gripna misstänkta för attacken på La Rambla.

Den spanska public service kanalen RTVE var först med att rapporterar att en misstänkt gärningsman hade gripits i Barcelona. Uppgifterna bekräftas av den katalanska polisen. Nu rapporterar nyhetsbyrån AP att ytterligare en misstänkt har gripits av polisen.

Flera medier rapporterade tidigare att polisen förhandlade med minst en beväpnad man som skulle ha tagit gisslan och barrikaderat sig i en turkisk restaurang i centrala Barcelona. Men den katalanska polisen har dementerat dessa uppgifter.

Terrordådet i Barcelona

Enligt vittnesuppgifter till spanska TV så var det en man i 25-årsåldern som körde skåpbilen. Spanska public service kanalen RTVE har publicerat en bild på en man som ska ha hyrt skåpbilen som var inblandad i attacken.

LÄS MER: Ett tiotal döda efter att skåpbil kördes in i folkmassa i Barcelona.

Behandlas som terrorattack

Spanska polisen behandlar händelsen som en terrorattack, enligt den spanska tidningen La Vanguardia.

Enligt israeliska medier ska det ligga en kosherbutik precis där skåpbilen körde in i folksamlingen. Något som även terrorforskaren Hans Brun hört från en forskarkollega i Barcelona.

Terrorexpert Magnus Ranstorp menar att mycket talar för att Barcelona drabbats av ett terrordåd, skriver TT.

– Tillvägagångssättet är ju bekant från det som skett i övriga Europa, men det är väldigt svårt att säga innan vi vet de exakta detaljerna om förövarna. Men om det skulle vara det så är ju Spanien en ganska aktiv plats på så sätt att man haft 200 aktiva jihadister som dömts för olika typer av terrorbrott, främst i Barcelona och Madrid. Epicentret ligger i den spanska enklaven Ceuta och Melilla i Nordafrika, säger Ranstorp till TT.

Minst tretton döda

Vid 17-tiden svensk tid på torsdagen körde en vit skåpbil in i en folkmassa vid La Rambla. Fordonet fortsatte därefter omkring 600 meter på turistgatan innan det stannade

Minst tretton personer bekräftas döda och ett 50-tal har skadats. En person ska ha gripits uppger poliskällor till spanska statliga TV-kanalen RTVE.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Barcelona

Mer i ämnet