Stora protester har genomförts i Polen mot lagförslagen. Foto: TT

EU inleder process mot Polens regering

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen drar nu i gång en formell process mot den polska regeringens planer på att inskränka domstolsväsendets oberoende.

– Ytterst kan Polen förlora sin rösträtt, säger SVT Nyheters utrikesreporter Marcus Carlehed.

Kommissionen skickade på lördagen ett brev till Polen där hållningen meddelas att de polska planerna utgör ett fördragsbrott. Den tekniska grunden är att en ny lag med anknytning till domstolarna har publicerats bland polska statens kungörelser.

Polens regering har nu en månad på sig att svara.

Polens nya medielagar

Till att börja med hotas Polen av böter, men ytterst kan EU-kommissionen föreslå för de övriga EU-länderna att Polen ska förlora sin rösträtt i EU:s ministerråd.

– Det ligger långt fram. Det här var väntat, men det är väldigt intressant att de går vidare med det här, säger Marcus Carlehed.

LÄS MER: EU redo att straffa Polen

President har lagt in veto

Polens president Andrzej Duda har – oväntat – lagt in veto mot två av de tre nya lagar som förberetts, men det har inte avskräckt regeringen, vars starke man Jaroslaw Kaczynski har gjort klart att man fortsätter sina planer på att ändra det polska rättssystemet.

LÄS MER: Polens president Duda lägger in veto mot polsk rättsreform

EU har synpunkter på många inslag i de förändringar som är på gång, bland annat tanken att man ska införa lägre pensionsålder för kvinnliga domare än för manliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polens nya medielagar

Mer i ämnet