Både Kim Jong-Un och Donald Trump kan stå som vinnare om mötet blir av. Foto: TT

Expert: Nordkorea stora vinnaren om Kim Jong-Un och Donald Trump möts

Uppdaterad
Publicerad

En fjäder i hatten för Trump och en möjlighet att etablera en direktkontakt för fortsatta diskussioner. Men vem vinner mest på mötet mellan Trump och Kim Jong-un?

– Den stora vinnaren är faktiskt Nordkorea, eftersom det inte spelar någon roll vad de gör, säger säkerhetsanalytikern Niklas Swanström.

När Sydkoreas säkerhetsrådgivare kom tillbaka från Pyongyang i veckan var det med stora ord om att Nordkorea öppnar för nedrustning och en vilja att prata med USA. Några dagar senare kom beskedet att Donald Trump och Kim Jong-Un ska mötas.

Enligt Niklas Swanström, säkerhetsanalytiker på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, ISDP, är Nordkorea den stora vinnaren oavsett om mötet blir av eller inte.

Nordkorea-krisen

– Man har förbättrat den säkerhetspolitiska situationen kortsiktigt, oavsett. Kim Jong-Un har gått ut och visat en vilja att förhandla, han är konstruktiv och det här initiativet är en fortsättning på diplomatin från OS, säger han.

Niklas Swanström, säkerhetsanalytiker. Foto: Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik

Lång väg att gå

Kärnvapenfrågan är knäckfrågan i konflikten på Koreahalvön. Nordkorea har under de senaste åren varit offensivt genom att man genomfört provsprängningar och missiltester. Ett uttryck för att de känner sig hotade, enligt Niklas Swanström.

– De upplever att USA kommer att invadera, men kan man hitta ett sätt att garantera deras säkerhet så finns det en möjlighet till framsteg, säger han.

– Men det är en lång väg att gå innan vi kommer till en nedrustningsprocess och jag är skeptisk till om vi kommer att nå dit. Men det här är väldigt positivt.

”Ska inte hoppas på för mycket”

Även om ett möte skulle ge chans till dialog tycker Thomas Jonter, professor i internationella relationer vid Stockholms universitet, att man inte ska hoppas på för mycket.

– Vissa vill tro att det händer ”något nytt” nu i och med att Nordkorea och Sydkorea börjat tala med varandra, men jag är nog lite mer pessimistisk, säger han och fortsätter:

– Vi måste vara realistiska: Alla möten har olika agendor och olika ambitionsgrad. Självklart fattar även USA det och har en väldigt realistisk syn på vad som är möjligt, säger Thomas Jonter, även om han vill betona att ett möte är något positivt.

Thomas Jonter, professor i internationella relationer vid Stockholms universitet. Foto: TT (Arkivfoto)

Viktigt med ny ”heta linjen”

Däremot menar han att den stora vinsten för båda parterna är att upprätta en direktkontakt, likt ”heta linjen” mellan USA och Sovjet under kalla kriget.

– Om Nordkorea lyckas få fram ett starkt kärnvapen måste de ha en kontakt om något går fel i avskräckningens spel, säger Thomas Jonter.

Niklas Swanström är däremot något mer hoppfull, framförallt inför mötet mellan Sydkorea och Nordkorea.

– En fråga som kommer att komma upp är återförenandet av Korea. Det skulle lösa många av problemen per automatik och det är något både syd och nord vill se. Men det är oerhört svårt att hitta en sådan lösning. Men möjligtvis diskuterar man den processen och hur man kan närma sig varandra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet