Människor tittar på en tv-skärm vid en järnvägsstation i Seoul, Sydkorea. USA:s och Nordkoreas ledare på tv. Arkivbild. Foto: TT

Donald Trump och Kim Jong Un ska träffas

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas ledare Kim Jong Un har bjudit in den amerikanske presidenten Donald Trump till ett möte – en inbjudan som Donald Trump har tackat ja till. De två ledarna ska ses senast i maj, enligt ett uttalande. Nyheten kommer bara dagar efter att Nordkorea meddelat att man är villig att pausa sina kärnvapentester om man får till ett möte med USA.

Det var Sydkoreas säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong som tillkännagav att en inbjudan skickats till Vita huset, och även Donald Trumps svar.

Trump bekräftade också mötet på Twitter:

Nordkorea-krisen

”Ett möte är planerat!” skrev han på torsdagen.

”President Donald Trump kommer att acceptera en inbjudan att träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, plats och tid kommer att bestämmas”, sa Vita husets talesperson Sarah Sanders i ett uttalande.

”Vi ser fram emot Nordkoreas kärnvapennedrustning. Under tiden måste alla sanktioner och de hårda påtryckningarna att fortsätta”, sa hon.

Militärövning fortsätter

Sydkorea är tillsammans med Trump ”optimistiska över att fortsätta en diplomatisk process och nå en fredlig lösning”, sa Chung Eui-Yong.

Samtidigt meddelade Chung Eui-Yong att USA:s och Sydkoreas militära övningen skulle gå av stapeln som planerat i april. Nordkorea har inte ställt några krav på att övningen ska ställas in.

Oklara nordkoreanska motiv

Nordkorea har ännu inte kommenterat mötet, eller vad de vill ha ut av det. Kim Jong-Un har tidigare sagt sig vara villig att pausa Nordkoreas kärnvapentester om Nordkorea och USA får möjlighet att träffas, och ser ut att nu hålla det löftet.

– Kim Jong-Un avstår från framtida kärnvapentester, sa Chung Eui-Yong vid en presskonferens utanför Vita huset i Washington på torsdagskvällen lokal tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet