Ove Bring, folkrättsjurist och professor emeritus. Foto: SVT

Experten: Kommer inte att få juridiska effekter

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen lämnade 16 barn, däribland svenska Greta Thunberg, in ett formellt klagomål till FN:s barnrättskommitté. De hävdar att regeringarnas brist på åtgärder mot klimatförändringar är ett brott mot barnrättskonventionen.

– Jag ser det inte som något annat än en symbolisk handling, säger Ove Bring, professor i internationell rätt.

Det officiella klagomålet presenteras vid med en presskonferens på Unicef, FN-organet som arbetar med barns rättigheter.

Ove Bring menar att det inte kommer att få några juridiska konsekvenser, utan snarare är ett sätt att väcka uppmärksamhet.

Klimatkrisen

– Den kräver en viss uppmärksamhet bara att den (klagomålet) kommer till stånd men det faller inte inom FN:s barnkommittés normala verksamhetsområde att svara på så övergripande frågor om alla regeringar. Jag ser det som en symbolisk aktion för att få uppmärksamhet i en viktig fråga, säger han och fortsätter:

– Det kommer inte att få några juridiska effekter.

”Det är inte ovanligt”

Till sin hjälp har ungdomarna anlitat en advokatbyrå som har specialiserat sig på mänskliga rättigheter, men det är inte särskilt ovanligt, enligt Bring.

– Jag tvivlar på att den här advokatbyrån som de har anlitat kommer att vara framgångsrik i det avseendet. Det finns många advokatbyråer i USA som arbetar frivilligt utan ersättning (pro bono) och som engagerar sig i just den här typen av frågor. Det är inte ovanligt, men det är inget bevis på att det är en juridisk fråga i sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet