Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Irans ambassad på Lidingö. Foto: Janerik Henriksson/TT

Experten om Irans drag: Nästan så långt de kan gå

Publicerad

Iran har kallat hem sin Sverigeambassadör i protest mot att en iransk medborgare dömts till livstid av Stockholms tingsrätt. Enligt Irankännaren Rouzbeh Parsi kan det komplicera saker för Sverige.

– En ambassadör är i slutändan den främsta representanten för ett land, säger han.

I förra veckan dömdes 61-årige Hamid Noury till livstids fängelse för grovt brott mot folkrätten och mord för att ha deltagit i avrättningar av politiska fångar i Iran 1988.

Irans regering har tidigare visat sitt missnöje med rättegången och på onsdagen kallade landet hem sin ambassadör i Sverige.

– Det är den tydligaste och starkaste markeringen man diplomatiskt kan göra. Det enda nästa steget är att utvisa Sveriges ambassadör. Det här är så långt de kan gå i diplomatspråk för att markera sitt missnöje, säger Rouzbeh Parsi, chef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet.

Enligt honom kan detta påverka Sveriges möjligheter till samtal med Iran kring den fängslade och dödsdömde svenske forskaren Ahmadreza Djalali.

– Det sker ofta via ambassadören. Att han inte är här gör att den kommunikationen inte kommer att kunna skötas lika smidigt.

”Relationerna i en dal”

Rouzbeh Parsi pekar samtidigt på att Sverige hittills haft relativt goda relationer med Iran, vilka nu tagit skada.

– De är definitivt i en dal och inte i en topp. Det har mycket att göra med att Ahmadreza Djalali sitter i fängelse i Iran, dömd till döden. Det är Sveriges problem med Iran, och Irans problem med Sverige är den här personen som i svensk domstol dömts för krigsbrott, säger han och fortsätter:

– Sverige har ändå lyckats mer än andra EU-länder att upprätthålla något slags relation till Iran. Oavsett hur illa det har gått försöker vi upprätthålla kärnteknikavtalet som EU är en viktig beståndsdel i. Samtidigt är Sverige ett land som kritiserar Iran för brott mot de mänskliga rättigheterna, det är inte alltid så att det varit guld och gröna skogar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.