Släktingar lägger blommor efter begravningen av tre som dog St. Sebastian-kyrkan. Foto: Gemunu Amarasinghe/TT

Expert: Oklart om IS ligger bakom Sri Lanka-dåden

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen IS har tagit på sig dåden i Sri Lanka och hävdar att det är dess anhängare som ligger bakom. Men några direkta bevis finns inte och hur nära kopplingen egentligen är, enligt experter.

När IS propagandakanal Amaq på tisdagen gick ut med påståendet att de skyldiga till de blodiga dåden i Sri Lanka är ”krigare för IS”, så följdes det snart av ett längre och mer detaljerat uttalande från gruppen.

Sju personer pekades ut som gärningsmän, men vi det laget så hade IS-anhängare redan hyllat dåden i sociala medier och cirkulerat bilder på påstådda gärningsmän i ett dygn.

På många sätt var propagandameddelandena bekanta men på andra sätt skilde de sig markant, enligt Mia Bloom, professor vid Georgia State University och expert på IS-propaganda. Meddelandet kom sent och inga bilder av attacken, eller andra konkreta bevis, publicerades av IS självt.

– Jag är alltid väldigt försiktig när IS tar på sig dåd och det inte följer mönstret, säger hon i telefon till SVT Nyheter.

”Jag avvaktar”

Att IS ligger bakom ett stort antal terrordåd råder det inget tvivel om. Men gruppen har också tagit på sig dåd som gruppen har svag eller ingen koppling till. Det är skillnad på attacker som ”inspirerats” av IS och sådana där terrorgruppen aktivt varit inblandad i planering, träning och utförande.

I Sri Lanka-fallet pekar en del på att attackerna snarare har varit ”inspirerade” av IS, enligt Mia Bloom. Terrorgruppen själv gör inte någon direkt skillnad mellan de två. Men Bloom säger att det är för tidigt för att slå fast vilka band som egentligen finns.

– Avtrycken från IS vad gäller denna attack är inte desamma som vi har sett vid andra attacker, och det är därför jag avvaktar med att bestämma mig helt.

Att en för de flesta okänd grupp som National Thowheeth Jama’at på egen hand skulle ha kapaciteten att begå så stora dåd vore dock också förvånande. Någon utländsk koppling är enligt Bloom därför inte osannolik.

Skeptisk till regeringen

En annan iögonfallande detalj är påståendet om att attacken ska ha varit hämnd för terrorattacken mot moskéer i nyzeeländska Christchurch i mars, där 50 människor dödades. Den uppgiften kommer bara från Sri Lankas regering, IS-propagandan nämner inte Christchurch alls.

En rad experter har också påpekat att attacker som de i Sri Lanka kräver omfattande planering och förberedelse.

Attacken i Christchurch skedde bara fem veckor innan Sri Lanka-dåden. Men enligt uppgift i internationella medier så ska indisk säkerhetstjänst redan den 4 april ha varnat för ett nära förestående dåd mot kyrkor i Sri Lanka.

Att attackerna skulle kunna planeras och genomföras på bara tre veckor, eller för den delen fem, är enligt Mia Bloom uteslutet. Hon tror snarare att det är ett sätt för den lankesiska regeringen är skylla ifrån sig.

– Det är ett väldigt lätt sätt för regeringen att skjuta ifrån sig ansvaret genom att framställa det som oundvikligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Sri Lanka

Mer i ämnet